В цяла Европа се забелязва засилена употреба на забранени субстанции

...
В цяла Европа се забелязва засилена употреба на забранени субстанции
Коментари Харесай

България иска лиценз за антидопингова лаборатория



В цяла Европа се вижда засилена приложимост на неразрешени вещества повече при дилетантите, в сравнение с при експертите. Това разяснява спортният министър Красен Кралев, който откри двудневен семинар на тематика: " Предотвратяване на използването на допинг в професионалния и в спорта за всички посредством образование и следствие " . В семинара вземат участие представители на Интерпол, заместник-генералния шеф на WADA Роб Кьолер, представители на разнообразни институции, ангажирани с битката с допинга.

 За спорт без допинг и почтена игра се застъпва Красен Кралев
За спорт без допинг и почтена игра се застъпва Красен Кралев

Все повече младежи повреждат непоправимо организма си от суетност

Министър Кралев означи, че тематиката с допинга съпътства всички спортни надпревари . Но заслуга на спортното ни министерство е включването на тематиката за потребление на допинга в всеобщия спорт и при подрастващите. Той уточни, че това е проблем освен в България, само че и в цяла Европа.

" В цяла Европа се вижда засилена приложимост на неразрешени вещества повече при дилетантите, в сравнение с при експертите . За първи път тази тематика се включва за полемики ", разяснява Кралев. Фокусът на вниманието на участниците във форума са ограниченията свързани с образоването, информираността на жителите и следствието като оръжие за битката против допинга. На въпрос за инкриминирането използването на допинг, Кралев разяснява, че това е доста тежко решение. " Тревожното е, че има доста младежи дилетанти, които взимат " , установи спортният ни министър.

 Кралев: Борбата с допинга е приоритет при Председателството на Съвета на Европейски Съюз
Кралев: Борбата с допинга е приоритет при Председателството на Съвета на Европейски Съюз

Насърчаването на европейските полезности посредством спор

Така на година у нас в приложимост на допинг са уличени сред 13-15 души, от които един или двама са професионални спортисти , а останалите са от по-нисък сан.

Кралев не скри паниката си по отношение на положението на спорта за здраве във фитнесите и безконтролното пласиране на хранителни добавки и разнообразни вещества от по този начин наречените инструктори в тях. " Има хора с доста сериозна подготовка, има и други, които главната им цел е да реализират бърз резултат посредством такива вещества, това е най-големият проблем сега ", сподели още той.

Според него тази болест към този момент е стигнала аматьорския спорт и визира доста младежи , младежи, които желаят да реализират с малко старания бърз резултат.

Спортният ни министър се разгласи за по-строг надзор . В тази връзка той увери, че България е подготвена да кандидатства за приемане на лиценз на своята антидопингова лаборатория. " Нашата задача е да успеем да лицензираме антидопинг лабораторията, с която България разполага ", сподели още той. Така за последните четири години е имало мораториум върху лицензирането на лаборатории в Европа. Съгласно районна тактика на WADA за развиване на лабораториите. " На последните съвещания в Корея стана ясно, че в Европа има и най-голяма потребност от разширение на кръга от лаборатории и се надявам постигнахме съглашение тази пролет да бъде вдигнат този мораториум . Тогава и България и Беларус, които са в листата на чакащите, ще могат да аплайват. След като имаме към този момент лицензирана лаборатория тогава ще сме задължени да вършим над 3000 проби годишно . Оттам нататък контролът би трябвало да стане доста сериозен ", безапелационен бе Кралев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР