В цял свят нивата на рециклиране са ниски и ако

...
В цял свят нивата на рециклиране са ниски и ако
Коментари Харесай

До 2050 година в океана може да има повече бутилки, отколкото риба

В целия свят равнищата на преработване са ниски и в случай че сегашните темпове се запазят до 2050 година в окена ще има повече пластмаса, в сравнение с риба. Това настояват деятели, взели присъединяване " Седмицата на нулевите боклуци ". Те показват няколко метода, по които да понижим потреблението на пластмасата замърсяваща планетата и подклаждаща климатичните промени, предава " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

В предложенията попадат потреблението на стъклени или железни сламки за многократна приложимост. Причината е, че пластмасовите сламки са прекомерно дребни, с цел да бъдат рециклирани и са измежду най-големите замърсители на плажовете. Угарките от цигари са най-честите замърсители на околната среда. Активистите показват, че те не са биоразградими и се одобряват за отровен боклук.

Препоръчва се и да се употребяват чаши, бутилки и пазарски чанти за многократна приложимост, Според данни на " Гардиън " всекидневно по света се купуват по 1 милион пластмасови шишета и също толкоз чаши. Найлоновите пликове за отчасти или изцяло неразрешени в над 40 страни по света, последната от които е Кения. Една от аргументите е, че тези пликове попадат в коремите на птици, костенурки, делфини и китове,, както пълнят пълнят стомасите им, до момента в който не умрат от апетит.

По данни на Световната банка дневно всеки човек планетата създава над 1 кг боклуци, като се чака цифрата да пораства в идващите 15 години. За това деятелите оферират и повече хора да стартират да компостират отпадък. Според тях, когато отпадъците бъдат изпратени до депата от остатъците се отделят метан - газ, който е по-силен от въглеродния диоксид, способствуващ за световното стопляне. Същевременно компостът може да се употребява за развъждане на цветя, дървета или храна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР