В ЦЕРН работят няколко групи български учени, разказа за БТА

...
В ЦЕРН работят няколко групи български учени, разказа за БТА
Коментари Харесай

Български учени в ЦЕРН изследват тъмната материя

В ЦЕРН работят няколко групи български учени, описа за Българска телеграфна агенция доцент доктор Румяна Хаджийска от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките, която е и представител на България в Международната група за разпространение на физиката на обикновените частици (IPPOG).

Единият екип е от Софийския университет, разясни тя. Неговите членове са ангажирани с проучванията на така наречен красива физика или с процесите, в които вземат участие B-кварки (красиви кварки). Другата група учени, в която е и доц.д-р Хаджийска, е от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика. Този екип взе участие в опита CMS на ЦЕРН, като изследва и търси хипотетични частици, наричани векторноподобни кварки. Те са свързани с физиката на Х бозона (по-популярен като Божията частица) и търсенето на претенденти за тъмна материя, изясни Хаджийска. Тя акцентира, че тъмната материя не трябва да се бърка с антиматерията. За втората учените са наясно какво съставлява и по какъв начин може да се употребява.

За тъмната материя знаем, че съществува, само че не знаем по какъв начин взаимодейства, уточни Хаджийска.

Тя посочи, че този вид материя е станала известна от наблюденията на астрономите. Учените " усещат ", че някъде в космоса има обект и то солиден, само че казусът е, че не са наясно какъв е и по какъв начин си взаимодейства с останалите. За нас отговорите на тези въпроси са " тъмни " и по тази причина назоваваме по този начин материята, изясни Хаджийска. И посочи, че заради тази причина всяко търсене на частици отвън Стандартния модел на обикновените частици е търсене на претенденти за тъмна материя. Освен тъмна материя, се знае, че във Вселената има и тъмна сила, добави Хаджийска. Учените към този момент са наясно, че Вселената се уголемява, само че отговор на въпроса за какво става по този начин няма. Не е явен произходът на силата, на силата, която провокира това разширение. За страдание, човечеството към момента познава към 5 % от познатата ни Вселена, останалото е тъмна материя и тъмна сила, изясни Хаджийска.

Във Варна през днешния ден тя води майсторски клас за възпитаници, в който се включиха младежи от крайморския град, Русе, Добрич и Дулово. Домакин на събитието бе Народната астрономическа обсерватория с планетаруим. Младежите работят с данни от опита CMS на ЦЕРН. В края на майсторския клас те ще споделят получените от тях резултати посредством видеоконференция с учени от Европейската организация за нуклеарни проучвания и с участниците в аналогични майсторски класове в Риека, Никозия, Сао Пауло и Париж. Учениците работят с действителни данни от опита CMS, посочи Хаджийска. Те ще изследват с информация от протонни конфликти и ще " търсят " обикновени частици. Младежите ще схванат в това число по какъв начин се откриват нови частици. Освен Х бозон, Z бозон, ще видят и по какъв начин се раждат W бозони.

Всички тези частици ни оказват помощ да си разбираем света, в който живеем, разяснява още Хаджийска.

Тя напомни, че преди стотина години е открит електронът. Тогава хората също са се питали каква е изгодата, тъй като откритието е било на фундаментално и опознавателно равнище, уточни Хаджийска. И добави, че по-късно човечеството си е обяснило електромагнитното взаимоотношение, с помощта на което се стига до появяването на електричеството, развиването на връзките и така нататък Това взаимоотношение постоянно си е било в природата, въпросът е, че хората е трябвало да научим законите, по които работи, обясни Хаджийска и изрази убедеността си, че след време индивидът ще има " изгода " и от бозоните, стига да успее да ги изучи.

Тя разяснява още, че една от дилемите на IPPOG - организация, сплотяваща учени от целия свят, които се занимават с физика на високите сили и обикновените частици, е тъкмо да споделя за науката на наличен и забавен език на необятната общност и най-много на учениците. Ежегодно организацията организира разнообразни начинания, само че най-голяма сила се влага в интернационалните майсторски класове, изясни Хаджийска. По думите й концепцията е, че когато на младежите се изясни на налично равнище, за тях физиката става забавна, а не страшна. Да, това са комплицирани неща и изискват вложение на сила, само че напъните стават доброволни и градивни, в случай че индивидът не е засипан с неразбираеми пояснения и формули, заключи ученият.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР