В центъра на Китен, по средата на мраморния площад, има

...
Коментари Харесай

воден свят

В центъра на Китен, по средата на мраморния площад, има едно място, което безпричинно е подминавано от туристите. Със сигурност в хладното приземие можеш да се скриеш от лятната горещина и да научиш доста за един подводен свят. Там са скрити съкровищата, открити от Центъра за подводна археология в Созопол. Един роман за цялото Южно Черноморие и тайните, които се крият под вълните на морето. Разказ за живота на траки, гърци, турци, за техния обичай, занаят и живот, залят от вълните, развъртян в една удивителна галерия.
Фотограф: Надежда Чипева
" Спешно би трябвало да създадем изследване на северната буна на Несебър, тъй като може да изгубят финансирането си, по-късно би трябвало да приключим в Приморско, след това ще сме на залива Порос ", споделя доктор Найден Прахов, шеф на Центъра за подводна археология в Созопол, при срещата ни в края на април. Той е основан през 1978 година и прави подводни изследвания по западното черноморско крайбрежие. Организатор е на редица научни прояви, един от най-важните е интернационалният конгрес " Тракия Понтика ", в който вземат участие едни от пионерите в подводната археология като Джордж Бас, Онър Фрост, Герхард Капитен и други Центърът получава мощен подтик при ръководството на именитата Христина Ангелова след 90-те години на предишния век. Найден Прахов с горделивост демонстрира апаратурата - ехолоти, сонари, детектори, поддънен профилограф - получена по времето на нейното ръководство, в симпатичната база над къмпинг " Златна рибка " преди Созопол.

" Миналата година направихме изследване поради плана за рибарското населено място в Ченгене скеле и на остров Света Анастасия поради разширението на кея там, споделя Найден. Бяхме чували за находище от стъклени съдове от XVI век. През 80-те някакъв леководолаз е предал такава информация на Националния исторически музей. И повече от 40 години единствено се чуват митове за това находище. Обаче предходната година един водолаз от Крайморие ни насочи къде да търсим, даде ни координатите в акваторията на нос Чироз и в една плитчина в основата на рифа си лежаха в отлично положение, без ракушки по тях. " Разказът му е в отговор по какъв начин откриват артефактите на морското дъно. След това в музея в Китен добавя, че част от експонатите са закачени от риболовен тралове, и показва една от каменните котви. " Тази е доста рядка, тъй като има надпис на гръцки върху нея, евентуално на притежателя й. Ние правихме разбор на камъка и установихме, че той не е локален ", сочи Прахов един от експонатите. Вероятно е от началото на гръцката колонизация на нашето Черноморие. Благодарение на направените находки е проектирана история на морската котва - от бронзовата ера, та до XVIII век. Повечето от каменните стокове от този интервал са с генезис от Средиземноморието - в дупките на тях е имало набити подострени колове, с цел да се задържат на морското дъно.
В експозицията са изложени разнообразни артефакти от живота на праисторическото населено място Урдовиза, сегашен Китен. Фотограф: Надежда Чипева
" На тетрадрахмите, открити в Созопол, е изобразена котва. От едната й страна е буквата А(полония), от другата раче или скарида. Има няколко теории какво значи това раче ", пали се Найден Прахов. На гръцки е рак е астикус, а пък Астика се е казвала тъкмо тази област на Странджа планина, в която се е намирал градът. " Аполония от земите на астите (тракийско племе, което е населявало планината). " Това са едни особени рачета, които рядко се виждат, тъй като се крият в пясъка, само че ги има единствено в доста спокойни заливи. Затова си мисля, че това е знак на умерено пристанище, каквото е било това на Созопол. И другото нещо, което се дискутира - за какво е по този начин обърната котвата, една от теориите е, че това е котва, която пада, моето пояснение е, че това е котва, гледана от горната страна на морското дъно ", заключава подводният археолог.

" Миналата година правихме разкопки в Созопол с Калин Димитров (част от екипа на ЦПА и предишен директор) и открихме материали освен от античността, само че и от предантичността - от петото хилядолетие преди Христа и от третото хилядолетие преди Христа. Созопол. Там, където не е драгирано пристанището, да вземем за пример откриваме един компактен пласт - примерно 70 см, единствено керамика. С предметите, открити там, можем да запълним един цялостен музей ", споделя доктор Прахов.

Мястото на музея в Китен не е инцидентно. Едно от най-мащабните проучвания на населено място, погълнато от водата, е точно на полуостров Урдовиза, остарялото име на Китен, още от началото на 90-те години на предишния век. В специфична витрина се виждат другите пластове, които са датирали подводните археолози, все едно отвесен прорез на морското дъно с откритите артефакти на него.
В музея са изложени открити остарели котви от праисторически времена до 18 век. Фотограф: Надежда Чипева Градове Бургас Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.Акценти от изданието:> Град на полусъединител> Влакът от Бургас до Сарафово идва против 100 млн. лева> Без нова промишленост Бургас е закотвен в зоната на ниските заплати> Акве калиде - СПА центърът на Сюлейман ВеликолепниРазгледайте цялостното наличие по-долу.
Освен битова керамика и котви в музея са изложени и рога на животни, предмети от бита, както и част от ковашки мях. Рогата са от великански говеда - тур, само че са открити и кости на лъв, череп на великански вълк, голям брой конски черепи и остатъци, чиито деформации навеждат на мисълта, че още в пределинистичната ера тези животни са били употребявани от локалното население - най-вероятно в металодобива. С това се изяснява и съществуването на селища на брега - преди 5 хиляди години там не е било най-приятното място за живеене, само че търговията с добиваните метали от Странджа го е налагала.

Артефактите са открити на най-високото място, където се е намирало античното населено място, непокътнати са и дървените стълбове на жилищата.

Става въпрос за ранната бронзова ера, което значи, че опитомяването на конете се е случило още тогава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР