В третия месец на руската агресия в Украйна все още

...
В третия месец на руската агресия в Украйна все още
Коментари Харесай

Светът след войната: Три сценария

В третия месец на съветската експанзия в Украйна към момента не е ясно по какъв начин ще завърши войната. Но специалистите са съгласни, че тогава международният ред ще бъде друг.

Руската инвазия в Украйна провокира резултат на доминото, който ще промени трайно европейския ред, а съгласно някои даже и международния. Но коя ще е посоката, в която ще тръгнат камъните, не е изцяло ясно даже за опитните анализатори. Der Standard предлага три сюжета:

Русия печели - сюжет 1

Експертите не са единомислещи за това по какъв начин може да наподобява триумфът на съветските въоръжени сили на бойното поле. Дори и единствено тъй като задачата на цинично наречената " специфична интервенция " на Москва в Украйна не е ясна. Не може да се приказва за " денацификация ", както желае президентът Владимир Путин, заради неналичието на нацисти в киевското държавно управление.

Окупацията на обширна територия в Източна Украйна, завземането на черноморското крайбрежие чак до Приднестровието или изгонването на държавното управление на президента Володимир Зеленски зад граница - всичко това Путин може да продаде като победа, с цел да оправдае нашествието пред личното си население.

Ако украинското държавно управление в действителност бъде свалено и сменено с проруски режим, Европейският съюз и Съединени американски щати ще се окажат в продължителна икономическа война с Русия. Западните съдружници мъчно ще поддържат строгите си наказания против Москва, а Кремъл евентуално ще отговори с хакерски атаки и изнудване за доставките на нефт и газ, пишат Лиана Фикс и Майкъл Кимейдж от американския мозъчен концерн German Marshall Fund в списание Foreign Affairs.

Под натиска на наказателните ограничения Москва може да се обърне още по-ясно към Китай. Ръководството в Пекин ще бъде изправено пред алтернатива: да даде икономическа и вероятно военна помощ на своите другари в Москва и в подмяна да се откаже от западния експортен пазар, от който печели толкоз доста?

Китай и Съединени американски щати биха могли също по този начин да сключат партньорство по взаимно единодушие, с цел да запазят салдото на силите в света: Джуд Бланшет от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS) разказва, че Пекин и Вашингтон се употребяват взаимно във военно отношение - единствено заради географските си особености те стоят " тил до тил " и не би трябвало да спорят за обща граница, а да потвърждават пред външния свят своята мощност в посока на другата страна.

Разделена Украйна - сюжет 2

Владимир Путин може да е удовлетворен, в случай че проруските " национални републики " Луганск и Донецк също бъдат приети от Киев като такива и към този момент не са част от Украйна. Сухопътната връзка през Мариупол с към този момент анексирания през 2014 година Кримски полуостров може да бъде изтръгната от суверенната страна по време на договаряния.

Според Андреас Хайнеман-Грюдер от университета в Бон такива договаряния - в края на които има и стабилно преустановяване на огъня - могат да се проведат единствено " когато и двете страни са изтощени ". Това значи, че " не могат да се чакат никакви теренни достижения, пробиви или възвръщания ", написа професорът.

В случай на разграничена Украйна Киев ще се нуждае от външни гаранции за сигурност. Китай би могъл да се включи в ролята на миротворец, защото, от една страна, е съдружник на Русия против Съединени американски щати, а от друга, има тесни стопански връзки със Запада, написа Хайнеман-Грюдер.

Подобно разделяне като на средиземноморския остров Кипър може да стане действителност. Там окупираната от турските войски " Севернокипърска турска република " е приета единствено от Анкара, само че окупацията не може да попречи на присъединението на Република Кипър към Европейски Съюз, тъкмо както съветската окупация на Изтока евентуално не би могла да попречи на присъединението на Украйна към Европейски Съюз или НАТО. Демилитаризирана зона сред украинската и съветската част може да бъде следена от Организация на обединените нации.

Украйна печели - сюжет 3

Малко след нахлуването на съветските войски стана ясно, че Кремъл е позволил огромна неточност: те мощно подцениха готовността на украинското население и украинската войска да се бие. Москва е поела освободителна задача, само че самите хора в Украйна я отхвърлят гневно.

С помощта на доставките на оръжие Киев може да успее да отблъсне нашествениците. Под натиска на глобите и при липса на боен триумф Владимир Путин може да загуби и поддръжката на руснаците. След края на войната възобновяване на Украйна ще се трансформира в непостижима задача за Съединени американски щати, НАТО и Европейски Съюз, пишат Лиана Фикс и Майкъл Кимейдж във Foreign Policy. А Западът не трябва повече да не пази Украйна.

Шокът в Европа от войната на личния ѝ континент може да докара до усилване на европейската военна мощност, пишат Матю Бъроуз и Робърт А. Манинг за Атлантически съвет. Не би било изненадващо, в случай че френските " Force de Frappe " (военни ударни сили) се трансфорат в европейски възпиращ фактор против Русия и други нуклеарни сили - в това число Германия и Англия.

Какво ще се случи с Русия, откакто Путин изгуби властта - прогнозите са неразбираеми. Страната може и да се разпадне, изключително в Северен Кавказ, или да се трансформира във военна тирания. Томас Райт от мозъчния концерн " Брукингс " написа: " Намираме се при започване на нова епоха. Началото може да бъде рисково. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР