В традиционната китайска кухня се използва голямо разнообразие от продукти.

...
В традиционната китайска кухня се използва голямо разнообразие от продукти.
Коментари Харесай

Необичайни китайски ястия

В обичайна китайска кухня се употребява огромно многообразие от артикули. Някои от тях, обаче, са напълно непривични за европейците. И това, което китайците са привикнали да ядат, за някои нации е даже погнусяващо. Ако сте схватлив човек, не би трябвало да четете тази публикация преди или по време на хранене!

Вонящо тофу. Това е много характерна соева извара – със изключително мощна и неприятна миризма като на развалено месо. Вкусовите качества се прибавят с разнообразни подправки, да вземем за пример, с пикантен сос. Самото тофу е много меко и прясно.

„ Вековно яйце “. Въпреки името на ястието, тези яйца никога не са на 100 години, а единствено на няколко месеца. Кокоши или пачи яйца се накисват 10 дни в гасена вар, смесена със сода бикарбонат. След това се увиват в полиетилен и престояват няколко месеца. „ Вековните “ яйца миришат едва на амоняк. Вкусът им единствено надалеч прилича пресни яйца.

Тунцзъдан. Ястието е най-разпространено в провинция Чжъцзян и се готви най-вече напролет. Това са кокоши яйца, които се варят 10 часа в урината на момчета, чиято възраст не надвишава 10 години. Смятат се за лекарство.

Пържени инсекти. Като улична храна в Китай се продават пържени членестоноги. Например, подобен деликатес може да се купи в Гуанчжоу, където се пържат паяци и скорпиони.

Пияни скариди. Това ядене постоянно се среща в Шанхай. Живите скариди се мариноват в специфичен сос и сетне се потапят в мощен алкохол. След това придвижванията им стават мудни. Целта е много-много да не мърдат и да не възразяват прекалено, до момента в който ги ядат.

Земни червеи. В Китай червеите се считат за панацея против множеството болести. Има даже изказвания, че оказват помощ против рак. Млечна чорба с червеи е изключително известна при лекуването на настинки.

Юанянг. Това е кафеен чай или чаено кафе. За да опитате тази напитка, не е належащо да ходите в Хонконг – умерено може да си я извършите и сами. 2/3 елементи чай с мляко се смесва с 1/3 част кафе. Когато е студено, се сервира горещо, а когато е горещо, се прибавя лед.

Патешка глава. Същността на ястието е ясна от името. Но забавното е, че то има недоброжелатели даже в самия Китай, които считат, че патешките клюнове са нездравословни за консумация.

Мечешка лапа. Безумно безценен деликатес. Обикновено ястия с същинска мечешка лапа се сервират единствено в най-скъпите заведения за хранене. Що се отнася до по-евтините заведения, там лапите се заменят с нормално говеждо месо. А от мечешката жлъчка се подготвят медикаменти.

Супа от плавници на акула. Това е деликатес, освен това доста безценен. Смята се, че има лечебни свойства. Както подсказва името, за супата се употребяват единствено плавниците на акулата. Трупът остава непокътнат.

Супа от костенурка. Също деликатес, доста публикуван освен в Китай, само че и в други азиатски страни. В Европа можете да намерите тази чорба в менюто на някои заведения за хранене - само че нормално е просто фалшификат и вместо костенурка се употребяват говежди вътрешности.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР