В търговската мрежа у нас масово се предлагат синтетични оцетни

...
В търговската мрежа у нас масово се предлагат синтетични оцетни
Коментари Харесай

Четете внимателно етикета: на пазара се продава фалшив оцет

В комерсиалната мрежа у нас всеобщо се оферират синтетични оцетни заместители, които скапват туршиите, вредят на здравето на хората и се създават от петролни деривати. Използват се заблуждаващи надписи и картинки на етикета, които подвеждат потребителя, че това е същински оцет. Освен това, двата продукта - същинският оцет и синтетичният, стоят един до различен на един и същи рафт в магазина, без да е обозначено, че са разнообразни.

Всъщност, оцетът и имитиращият артикул се разграничават доста. Натуралният оцет има натурален генезис (естествена ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от аграрни генезис ). Заместителите на оцета или имитиращите артикули пък имат синтетичен генезис, създават се от петролни деривати. Те не стават за консервиране на туршии и зимнина, само че хората всеобщо не знаят за тази щета, какво би трябвало да гледат на етикета и за какво е добре да избират единствено естествен оцет.

Oт своя страна комерсиалните вериги нямат политика във връзка с информиране на потребителите и не отделят имитиращите артикули от натуралните. Хората най-често протягат ръка към ментетата поради по-ниската им цена и заблуждаващата визия на етикетите. Те са с изображения на туршии, зеленчуци, салати, ябълки, грозде и детски лица, както и с надписи „ винен усет ", „ винен мирис " и „ мирис ябълка ", „ за консервиране и овкусяване ".

Голяма е също заблудата, че синтетичните артикули са подобаващи за консервиране. Според Българската организация по сигурност на храните и Изпълнителната организация по лозата и виното, домашните туршии стават единствено, в случай че се влага естествен оцет - винен или ябълков. Имитиращите заместители са негодни да бъдат употребявани за консервиране и скапват туршиите.

Как да отличим натуралния артикул от синтетиката? Върху опаковката на същинския оцет в магазините би трябвало да написа „ Оцет ", с цел да сме сигурни, че купуваме точно оцет, а не реплика, направена от синтетична киселина (Е260) и вода.

Друго нещо, по което можем да се ориентираме дали даден артикул е менте, е цената. Според данни на Национален статистически институт, междинната цена на синтетичните оцетни киселини на пазара е по-ниска с към 25% от тази на същинския оцет.

Важно е да се знае и, че синтетичният оцет вреди на здравето на хората. Синтетичната оцетна киселина (Е260) допълнително от допустимите 6% може при консумация да докара до мощни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, тъй като тя е мощно токсична при високи концентрации. Такива храни не би трябвало да се дават на деца под 7 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР