В търговищкото село Макариополско празнуват 100-годишния юбилей на бай Ибрям.

...
В търговищкото село Макариополско празнуват 100-годишния юбилей на бай Ибрям.
Коментари Харесай

Как отпразнува юбилея си столетник от Търговищко

В търговищкото село Макариополско честват 100-годишния празник на бай Ибрям. Той има две деца, 4 внуци, 7 правнуци и 1 праправнук. Ходи да гласоподава на избори и то самичък, умерено набожен е, работлив и най-важното - има военен дух.

Така стартира празничният ден за юбиляра - торта от Общината, читалището и от околните. Поздравления, фотоси с родственици и близки, наслада в очите на всички и неспокойствие в столетника от от протичащото се.

Започнал да работи на 10-годишна възраст, до скоро, все като селскостопански деец. Не е казвал неприятна дума за другите, както и те за него в селото. В този дух е възпитал и своите деца и внуци. Заради проблем със слуха, поддържаме връзка благодарение на внучката му.

" Имам един наследник и една щерка, 4 внука, набожен съм ", споделя столетникът Ибрям Хасанов.

Близките на юбиляра описват, че е образован, обича да чете книги, вестници, даже и Корана. Приготвя самичък закуската си и се грижи за чистотата в стаята си. Не е бил пушач в никакъв случай в живота си. Не съблюдава някакъв режим на хранене, само че избира по-леката храна.

" Той е доста работлив човек, доста почтен, набожен е, нас ни е възпитал всички да сме работливи като него, да сме почтени и откровени във всичко. Много обича начетените хора и следи политиката ", добавя Айше Сейфулова, внучка на юбиляра.

" В нашия жанр всички деца минимум са със приблизително обучение, може би имаме 3 – 4 висшисти. Най-ценното нещо от него – да сме работливи, да не лъжеш и да не крадеш. Специално татко ми 12 години бърка бетон, а мога да кажа, че неговата майка или моята баба е била най-хубавата в окръга тук ", споделя Кадир Салиев, наследник на юбиляра.

" Останал е на 4 години сираче, майка му умряла, с татко си и той тръгнал да работи като чирак, който го е викал, отивал овце да пасе, коне да пасе ", сподели Себиле Салиева, щерка на юбиляра.

" Той, в преклонна възраст, към 90 – 95 години, към момента ходеше по къра, сее орехи и лятно време с туби двулитрови вода върви да полива орехите, да ги поддържа. Той е живата история на селото, след пенсионирането си в тях сам си поддържа безусловно всичко, работи, градината копае, оре ", добави Петър Петров, кмет на село Макариополско.

Специално за столетника от страна на локалното читалище беше направено и харизано родословие, започващо от 1894 година насам.

" Неговата щерка ми даде главно данни, по които да стартира да го създавам, 6 генерации са включени в него, живял е живота си доста почтено, дал е доста на селото си, посял е ужасно доста дървета по поляните. Сам си опустошава у дома, пред къщата, движи се по през целия ден, не се стопира, доста деятелен човек, дал е доста от историята на селото, която е в книгата, издадена от читалището ", сподели още Цанка Димитрова, секретар на НЧ " М. Иванов 1912 година ", с. Макариополско.

Докоснахме вековната история на един човек, с благопожелание за още дълги години живот, бай Ибрям ни изпрати с усмивка на лицето си, махайки с ръка за нови срещи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР