В търговищкото село Алваново ще пресъздадат обичая „Къпане на зетьове

...
В търговищкото село Алваново ще пресъздадат обичая „Къпане на зетьове
Коментари Харесай

А Алваново къпят булки и зетьове за Ивановден

В търговищкото село Алваново ще пресъздадат обичая „ Къпане на зетьове " по случай Ивановден. Това заяви Добрин Добрев, един от уредниците.

Тази година двама зетьове ще бъдат окъпани на белокаменната чешма в центъра на селото. Ритуалът ще бъде изпълнен поредно и в двете къщи. Започва се в дома с обредно къпане на булката. То се прави от свекървата, родственици и познати, като къпането е на трендафил и върху остаряла престилка се излива светена вода. Изричат се и благопожелания за здраве, уточни Добрин Добрев пред " Фокус ".

„ След това в дома се търси зетят, който се укрива. След като го намерят, се играе малко хоро пред дома и всички дружно се насочат към чешмата. Там зетят още веднъж прави опит да избяга ", описа Добрин Добрев. Къпането на зетя се прави на чешмата, като мъжът се потопя във всички корита, а най-после се хвърля и в най-голямото. Ритуалът приключва с общо хоро.

„ Преди три години организирахме възстановка на „ къпането на зетьове ". Нашето предпочитание е да запазим и предадем тази традиция, стараем се да сме оптимално покрай достоверния бит, да има музикален акомпанимент на гайда, участниците да са облечени в национални носии, за което ни оказват помощ и от прилежащите села Буховци и Пробуда ", сподели още Добрин Добрев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР