В такава тежка пандемия и криза българското правителство и парламент

...
В такава тежка пандемия и криза българското правителство и парламент
Коментари Харесай

Държавата отпуска 41 млн. лв. за български филми

В такава тежка пандемия и рецесия българското държавно управление и парламент приехме невижданите 41 млн. лева за българско кино. Това сподели на брифинг в Народното събрание ръководителят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов /ГЕРБ/. 

Поводът за изявлението му беше признатият на второ четене през вчерашния ден Законопроект за изменение и допълнение на Закона за филмовата промишленост. В него се планува, че годишния размер на средствата по схемата за държавна помощ за произвеждане на филми не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за миналата година надлежно на 12 пълнометражни игрални кино лентата, 22 пълнометражни документални кино лентата и 250 минути анимация. До момента годишната дотация не можеше да е по-малка от средствата за 7 пълнометражни игрални кино лентата, 14 документални и 160 минути анимация, предаде Българска телеграфна агенция. 

Вежди Рашидов означи, че следи събитията в международен мащаб и сподели, че на всички места по света и във всичко се свиват бюджетите, в това число и в областта на културата. " Никога не е имало толкоз доста пари! Дълго работихме за това. Станахме щастливците, които прокарахме този закон. Всички желаеме да имаме национална просвета и огромно българско кино. В законопроекта са заложени правилата на отчетност, бистрота и надзор на качеството. Новите разпореждания имат поддръжката на близо 1000 създатели, продуценти, артисти, режисьори ", разяснява той.

По думите на Мария Цветкова от " Обединени патриоти ", е било извънредно значимо признатото предпочитано държавно финансиране за производството на български филми. Тя изясни, че по предложение на " Обединени патриоти ", което е било подкрепено в зала, финансирането по тези две схеми ще се обезпечава, единствено когато бъде обезпечено производството на български игрални, документални и анимационни филми.

Цветкова открои като извънредно значими и заложените в закона културни критерии за наличието на филмите. " Смятам, че във времена на глобализация, на миграция и мултукултурализъм е доста значимо, точно посредством произвеждане на български филми, ние да съхраним културната еднаквост ", сподели още депутатът. Цветкова призна, че при правенето на законопроекта е имало разногласия в гилдията, само че най-важното било, че са съумели да се обединят. 

" Намирането на политическо единодушие е допустимо, когато има добра обща идея ", коментира Велислава Кръстева от Движение за права и свободи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР