В сянката на ТЕЦ София се намира Обетованата земя за

...
В сянката на ТЕЦ София се намира Обетованата земя за
Коментари Харесай

Банишора се оказа топ квартал за имотни сделки в София - колко струват жилищата?

В сянката на Топлоелектрическа централа " София " се намира Обетованата земя за търсещите жилище в столицата, излиза наяве от разбор на имотния пазар на организацията Bulgarian Properties. " Банишора " е най-популярният квартал през третото тримесечие на годината на база действително подписани покупко-продажби.

По данни на организацията цените там са приблизително 1512 евро за квадратен метър. Като причина за това не е близостта на Централна гара, а фактът, че там " кипи сериозна строителна активност ", а купувачите избират нови жилища, излиза наяве от разбора.
 Пазарът на парцели в София се плъзга по наклон
Пазарът на парцели в София се плъзга по наклон

Сделките понижават както на годишна, по този начин и на тримесечна база

По същата причина в челото на най-популярните квартали е и " Малинова котловина " (средна цена от 1360 евро/кв.м).

Друг фактор е съществуването на инфраструктура и изключително на метро. Така не прекомерно атрактивният до преди няколко години " Овча купел 2 " към този момент доближава междинна цена от 1310 евро за квадрат при съществено търсене.

" Районите на Младост и Полигона остават на топ позиции в търсенето от страна на млади фамилии, изключително за работещите в офис центровете по Цариградско шосе и Бизнес Парк София ", пишат от Bulgarian Properties.
 Какъв е годишният приход на средностатистическия гражданин на София?
Какъв е годишният приход на средностатистическия гражданин на София?

Най-висок е относителния дял на работната заплата.

Важно е да се подчертае, че " Овча купел " и " Малинова котловина " са най-евтините квартали за покупка на жилище, а в центъра, " Иван Вазов " и " Лозенец " покупко-продажбите са за по към 3000 евро на квадрат.
 Снимка 639198
Източник:

Средната повърхност на закупените жилища в границите на целия град е 90 квадратни метра, а междинната цена на квадрат 1550 евро за кв.м - без значително изменение през годината.

Повече покупко-продажби, по-достъпни жилища

От Bulgarian Properties се базират на данните на Агенцията по вписванията за 7001 вписвани покупко-продажби в София през третото тримесечие, което е спад спрямо 2022 година и 2021 година, само че е над равнищата от същите интервали на 2019 година и 2020 година
 Снимка 639199
Източник:

" В допълнение на стабилизирането на цените и задържането им на достигнатите равнища, пазарът беше подсилен от към момента ниски лихвени проценти по ипотечните заеми. Те останаха без значително изменение през тази година, което окуражи купувачите на личен дом ", разяснява Полина Стойкова, изпълнителен шеф на организацията.
 Най-скъпите жилища в София - до 10 000 евро на квадратен метър
Най-скъпите жилища в София - до 10 000 евро на квадратен метър (СПИСЪК)

Кои са най-недостъпните квартали в столицата?

Според организацията сега се покачва достъпността на жилищата в столицата, защото приходите нарастват по-бързо от цените на парцелите. В разбора се показва, че през 2023 година един квадрат се купува с 1,1 месечни заплати, до момента в който през 2008 година (определен като " предходния пик на пазара " ) са били нужни 3,4 заплати за същата повърхност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР