В свят, в който повечето хора се превръщат във все

...
В свят, в който повечето хора се превръщат във все
Коментари Харесай

Прегръдката има магическа сила за здравето

В свят, в който множеството хора се трансформират във все по-апатични, егоистични и затворени, прегръдките ни припомнят, че всички ние сме просто хора, които желаят да обичат и да бъдат обичани, нуждаещи се да се свържем на по-дълбоко равнище с малко свястно взаимоотношение. Независимо дали се чувствате изгубени, пропаднали в битките на всекидневието или просто тъжни и празни, от време на време една прегръдка е всичко, от което се нуждаете, написа „ Сабах “.
И съгласно психиатъра и психотерапевта доцент Радван Юнай, всеки ден би трябвало да се възползваме от лечебната мощ на прегръдките и да не се лишаваме от този акт, който е мощен мотор на здравето и имунитета.
Изтъквайки, че неотдавна медицинските проучвания за щастието и доверието набират скорост, Юнай споделя: „ В днешно време, когато самотата и характерността са толкоз на напред във времето, нуждата да се отговори на въпроси като„ за какво не сме щастливи? “ и „ какво вършим неверно? “ става все по-очевидна и нужна. В този миг науката сочи окситоцина като отговор. "
Окситоцинът, именуван още „ хормон на любовта “, се създава в хипоталамуса и се секретира от хипофизната жлеза в основата на мозъка. Той играе значима роля както за мъжките, по този начин и за женските репродуктивни функционалности - от половата интензивност до раждането и кърменето.
„ Като хормон, обвързван най-много с репродукцията, окситоцинът се отделя в огромни количества по време на и след раждането. Той въздейства на майчинското държание. В някои моменти обаче той оказва помощ да се построи доверие и преданост сред съпрузите, предизвиква любовта, социализацията и разбирането и покачва признаците на тревога “, споделя Юнай.
Турският доктор предизвестява, че неналичието на окситоцин може да провокира надменност, неустановеност, отчуждение от обществото и редица психически разстройства, както и да увеличи склонността към неистина.
Подчертавайки, че прегръщането и гушкането е най-лесният метод да увеличим секрецията на окситоцин в всекидневието си, той споделя: "Изглежда, че сме не запомнили да се прегръщаме поради напрежението в всекидневието, умората, самотата, икономическите проблеми, както и да отделяме задоволително време един за различен. "
Въпреки че прегръдката има доста подкрепени от науката изгоди за здравето, доктор Юнай изброява 20 аргументи, заради които прегръдките са толкоз потребни за нас:
1. Това е най-лесният и бърз метод да се почувстваме щастливи
2. Чувстваме се по-сигурни и се оправяме с живота по-лесно
3. Даваме утешение на другите. Правим нашите другари, съпрузи и деца по-сигурни към нас. Повишаваме тяхното самочувствие
4. Прегръщането е най-красивата форма на общуване; улеснява разбирането или шерването
5. Намалява нашите терзания. Ние оказваме помощ на другите да се почувстват по-спокойни, а терзанията им да се вземат отмора
6. Ставаме по-социални. Чувстваме се по-комфортно в обществото
7. Карат ни да се усещаме по-малко стегнати, неспокойни и нервни. Можем по-лесно да се оправим със напрежението
8. Помагат ни да спим по-добре през нощта и да се събудим, чувствайки се заредени с сила, подготвени за новия ден
9. Това ни прави по-защитени благодарение на най-близките и най-скъпите ни
10. Ставаме по-състрадателни
11. Помага за понижаване на болката и е един от най-хубавите способи за справяне с тъгата
12. Нашите ангажираност и преданост към нашите другари, съпрузи и деца се усилват
13. Имаме по-искрени връзки, свободни от неистини
14. Прегръдките са основни за по-леката бременност
15. Те могат да оказват помощ за попречване на следродилна меланхолия при майката. Те също могат да засилят кърмата
16. Прегръщането и гушкането ускоряват интимността сред сътрудниците
17. Нашите фамилни сътрудници ни наподобяват по-привлекателни, когато ги прегръщаме по-често
18. Прегръдките ни пречат да се впускаме в ненужни борби, спорове и разногласия в връзките си
19. Помагат ни да се влюбим и да останем влюбени. Те облекчават сърдечната болежка
20. Може би най-голямата изгода от прегръдката е способността да ни защищити от меланхолия.
Тя ни разрешава да се оправим със напрежението в всекидневието по най-простия, непрекъснат и елементарен метод. Намалява времето на лекуване при дълги, изморителни психически или психиатрични процеси.
Прегръщайте по-често с обичаните хора към вас!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР