В свое скорошно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

...
В свое скорошно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън
Коментари Харесай

Наивна и лоша идея е САЩ да привличат съюзници, за да провокират Китай заради Тайван

В свое скорошно изказване държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън мощно насърчи СЗО да предложения Тайван да взе участие в тазгодишната конференция на организацията като наблюдаващ. Това е тенденциозен опит на Съединени американски щати да предизвикат Китай по тайванския въпрос. Много медии считат, че на идната среща на върха на Г-7 ще се преувеличат изказванията за „ китайска опасност “ посредством подтика на Съединени американски щати, а на Тайван ще бъде отделено особено внимание.

През последните няколко години някои западни страни, отпред със Съединените щати, постоянно подвигат звук по тайванския въпрос. Когато през август 2022 година тогавашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети Тайван, външните министри от Г-7 разгласиха така наречен взаимно изказване, в което желаеха от Китай да не трансформира едностранно статуквото в Тайванския пролив с военна мощ. Това е илюзия, която преиначава истината.

Най-голямата опасност за мира в Тайванския пролив са сепаратистките дейности за " самостоятелност на Тайван ", както и покровителството и поддръжката на външни сили, а по този начин наречените " смяна на статуквото " и " повишение на напрежението в Тайванския пролив " не са нищо друго с изключение на личните мечти на Г-7.

Тайванският въпрос е в основата на главните ползи на Китай. Принципът на един Китай е повсеместен консенсус на интернационалната общественост и съществена норма на интернационалните връзки. В днешния свят съществува единствено една версия на правилото на един Китай, а точно: в света има единствено един Китай, Тайван е неделима част от него и държавното управление на Китайската национална република е единственото законно държавно управление, което съставлява цялостен Китай.

Съединените щати неведнъж и съзнателно предизвикаха Китай по въпроса за Тайван и Китай уверено им се опълчва. Би било наивно и неприятно да се мисли, че сплотяването на няколко съдружници ще придаде по-голяма меродавност на „ тайванско-китайския “ скрит план.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР