В Световния месец за борба с рака на гърдата много

...
В Световния месец за борба с рака на гърдата много
Коментари Харесай

Болници с безплатни прегледи за рак на гърдата

В Световния месец за битка с рака на гърдата доста лечебни заведения провеждат безвъзмездни прегледи и диагностика, с цел да извърнат внимание на дамите към здравето им и значимостта на профилактиката за ранното разкриване на заболяването, когато тя е лечима.

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при дамите. По данни на Националния статистически институт смъртността от него през 2017г. е 33,6 на 100 000, а през 2016 година е 34,1 на 100 000. Всяка година 3100 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Когато се открие

Открито в точния момент, болестта е лечимо в 97% от случаите, настояват експертите. В България единствено 14% от случаите се диагностицират в точния момент, до момента в който в Западна Европа и Съединени американски щати този % е към 50. Само в 5% от случаите ракът на гърдата се среща при дами под 40-годишна възраст. Препоръчително е първият профилактичен обзор с ехограф да бъде изработен към 30-годишна възраст. След 45-50г. прегледите не престават с мамография през интервал от 2 години. Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, само че при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, в сравнение с при дамите.

И тази година 10 лечебни заведения в София и страната се включват акцията за безвъзмездни мамологични прегледи, в която сътрудник е и Столична община. Това са Първа САГБАЛ " Св. София ", Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, ВМА, УМБАЛ " Александровска ", УМБАЛ " Св. Анна ", УСБАЛ по онкология – София, УМБАЛ " Св. Георги “ – Пловдив, УМБАЛ " Св. Марина " – Варна и УМБАЛ " Проф. доктор Ст. Киркович " – Стара Загора. На уеб страниците на лечебните заведения могат да се намерят телефоните за авансово записване за безплатните прегледи.

Александровска болница още веднъж ще организира дейна осведомителна акция и скрининг за профилактика на болестта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР