В световния ден на рециклирането отидохме в първото село у

...
В световния ден на рециклирането отидохме в първото село у
Коментари Харесай

Модерно село: Бабите, които пият кафе, а след това пълнят шишеяд и изхвърлят разделно


В международния ден на преработването отидохме в първото село у нас, в което е въведена система за разделно събиране на боклуци. Тя работи неотдавна, само че пък по тази причина дребното на брой поданици са доста въодушевени и към този момент живеят екологично - с мисъл за природата и бъдещите генерации.

Досега събирала боклука вкупом, 74-годишната Иванка Кръстева от село Ослен Криводол към този момент мисли съвременно и разделно.



„ Eдин плик там съм окачила на асмата и като се изпълни, го нося. В него групирам единствено хартии, а това го намачкам, намачкам и го нося в шишеяда “, споделя старата жена.

Шишеядът е специфичен резервоар за пластмасови бутилки, който неотдавна намира приложение в селото.



Сега в дребното селце има ред – хартиите се събират на едно място, металните боклуци – на друго, има къде да се изхвърлят капачки, стъклени шишета и даже излезли от приложимост акумулатори.

„ Нашето село е първото село по разделно събиране, по какъв начин да не се радваме. Тука съм събрала шишета от безалкохолно, кашони, хартии. Всеки ден, било от часовника, в случай че имам акумулатори, поставям в чантичката, отивам, пия кафе, и изхвърлям - дали в шишеяда, дали на друго място “, споделя Пенка Христова.



От по-отдалечените къщи кметът самичък транспортира разделения от стопаните боклук. И е дал период на всички - да свикнат да изхвърлят разделно.

„ Един месец ни е дал период и след тоя месец – двеста лв. санкция “, споделя Иванка Кръстева.

А изгодите са всеобщи.



„ Една такава бутилка се разгражда от 800 до 1000 години. Как да няма изгода? “, споделя Пенка Христова.

В Ослен Криводол се надяват да заразят с образеца си и други села у нас. А с получените пари са уверени, че малко по малко ще създадат своето още по-привлекателно за живот.



„ Това е една сбъдната фантазия. Винаги съм желала това нещо да се случи. Само до преди няколко години хората си изхвърляха боклуците в деретата. Опровергаваме изказванието, че навиците и методът на мислене се трансформират доста постепенно. Само за един месец откогато направихме системата, хората идват и изхвърлят разделно. Обаждат се и споделят, че имат доста у дома “, разяснява ръководителят на читалището Диана Иванова.



„ Хората прегърнаха тази концепция и всеобща се включиха в разделното събиране. Имат един месец да се научат, а по-късно ще има наказания “, споделя кметът на селото Роман Иванов.

Още за положителните практики в Ослен Криводол – чуйте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР