В света вече има нова диагноза „Long Covid - „Продължителен

...
В света вече има нова диагноза „Long Covid - „Продължителен
Коментари Харесай

Проф. Дмитрий Еделев: Каквото и да правим, вирусът Ковид-19 ще остане завинаги!

В света към този момент има нова диагноза „ Long Covid " - „ Продължителен Ковид " от три до осем седмици. В момента се популяризират 7 варианта на ковид Ковид-19. Теоретически в границите на една година човек може да се разболее седем пъти със седемте разнообразни варианта на Ковид-19. Ако обстановката продължава да върви с тези темпове, то към ноември 2021 година ще имаме 24 варианта на Ковид-19. Като доктор бих посъветвал да се употребява съветската ваксина, още повече, че Русия дава технологията за направа на имунизацията. България влиза в листата на 20-те страни способни да създават имунизацията „ Спутник-В ". Мисля, че в случай че България се обърне към Русия за позволение на произвеждане на имунизацията, Русия няма да откаже на братска България, съобщи в изявление на Оля Ал-Ахмед за съветският проф. Дмитрий Еделев

Дмитрий Аркадиевич Еделев е лекар на икономическите и на медицинските науки, Doctor of Bisiness Administration (DBA, Switzerland), професор. Действителен член на публичната организация „ Руска академия на естествените науки ". Почетен служащ на висшето обучение на Руската федерация. Научен началник и шеф на Арбатклиник. Президент на Националния план „ Здраве на нацията ". Член е на съвета на Руската социална организация „ Руско екологично общество ". Куратор е на програмата „ конферентно водачество ". Водещ е на непрекъснатото предаване „ Здравословно хранене с лекар Еделев " на Медиаметрикс.

- Дмитрий Аркадиевич, едни приказват за „ втора вълна ", други - за „ трета ", някой пък настояват, че сме още в „ първата ковидна вълна ". На кого да имаме вяра? В коя вълна се въртим сега?

- Във всяка страна вълните са разнообразни. Ако вземем да вземем за пример България и Русия, то това е втора вълна на Ковид-19, в Съединени американски щати към момента не е завършила първата вълна. При това в Съединени американски щати първата вълна нараства с всеки минал ден, както постоянно те са първенци даже и в този „ анти връх ", там са най-вече инфектираните. Що се касае до протичащата втора вълна, то тя е доста по-активна и нападателна от първата. Да си напомним формалната версия, че първата вълна на Ковид-19 стартира от един търговец на пазара в Китай, в град Ухан през ноември предходната година. Някой придвижи болестта в Италия, която пламна и даде доста жертви. А от Италия вирусът се придвижи по цяла Европа и по света. Втората вълна на болестта идва от милионите поданици в Европа, които прекараха от вируса, бяха скрити носители и медиатори на вируса, и заради тази причина в този момент следим забележителен растеж на заболеваемостта, който ще нараства от ден на ден и повече в околните две-три до четири седмици.

- След първия взрив на болестта, който изключително мощно удари Западна Европа, Съединени американски щати започнаха последователно да разхлабват ограниченията. Сега там още веднъж има растеж на заболеваемостта? Защо не го предвидиха и не се приготвиха? Защо не повярваха на техните учени, че ще има ужасно повишаване на инфектираните с Ковид-19?

- Много прекрасен въпрос! Бих желал да обърна внимание, че президентът на Съединени американски щати към момента не е боледувал от Ковид-19, той доста ловко се майтапеше. Напълно съм уверен, че Тръмп се помайтапи с това, че е болен. Първо, той непрестанно се смееше, беше в прелестно въодушевление. Досега не съм виждал в практиката си подобен болен, на който да му е смешно, че се е разболял от рисков, постоянно гибелен вирус. Сетне Тръмп непрекъснато даваше препоръки с какво да се лекуват хората. А това беше смешно и неуместно. Да напомня, че при започване на пандемията той оферираше хората да се жабуркат с перилен препарат, съдържащ хлор и да си инжектират белина. Това съществено ли е за един президент, съгласно вас? Да, той в действителност и насериозно посъветва народа, че в случай че се жабуркат с избелващ препарат, съдържащ хлор, това ще ги опази от ковид, това било потребно и ще ни избави всички от Ковид-19. На нас с вас ни е смешно, само че има хора, които са го взели насериозно. Така че Тръмп е първият пациент на планетата Земя и в историята на Ковид-19, който е боледувал от тази болест единствено три дни! Други такива пациенти ние не знаем в нашата процедура. На всичкото от горната страна „ пациентът " Тръмп се излежаваше в луксозен първокласен хотелски апартамент, който не се е обработвал с дезинфектанти, обикаляше към болничното заведение с колата си в контакт с водач и охранители, махаше бодро с усмивка на гласоподавателите си от прозореца и така нататък Като му омръзна да боледува, излезе пред публиката, съобщи, че е пил някакъв „ коктейл на Тръмп " и се е излекувал. Отново ще повторя - това бе първият подобен пациент за цялата история на това заболяване. Трудно е да се влезе в мислите и държанието на президента на Съединени американски щати, който е шоумен и предприемач. Това негово „ заболяване " би могло да се пояснява като предизборна ПР акция, ПР-ски трик, защото доктор ще ви кажа сигурно, че за три дни от Ковид-19 не се оздравява!

Що се отнася до това, за какво Съединени американски щати се оказаха неподготвени: ами те не са излизали още от първата върна. Както ви споделих, там затихване не се следи. Една от повода е - непослушност и нарушавана на ограничаващите ограничения. Провеждат се всеобщи събрания, събирания, конгреси, конгреси, симпозиуми. Всички тези мероприятия допускат голямо скупчване на хора, доста от които са без маски или ги носят погрешно, пръскайки болестта към себе си. Работят нощните питейни заведения, клубове, нощни заведения. Младежите или не ги интересува това, че могат да се заразят, или считат, че ще добият някакъв имунитет и това ще ги избави за в бъдеще. Всички са или по купони, или по улиците на всеобщите конфликти, където и дума не може да стане за обществена отдалеченост, те се блъскат един в различен. Свидетели сме на самобитен „ гуляй по време на чума "! До нищо хубаво това няма да докара. В Съединени американски щати вирусът последователно мутира. Трябва да разберете едно - колкото са повече болните, толкоз е по-голяма вероятността, че вирусът мутира. При всеки един от нас той ще бъде собствен, характерен. Така че от Съединени американски щати в този момент към Европа се придвижва мутирал Ковид-19, по-устойчив и рисков. Учените в Германия са открили, че към този момент имаме 4 типа на вируса и тези, които напролет са боледували от единият тип, в този момент, през есента боледуват от другия тип.

- Обосновани ли са изказванията, че вирусът е мутирал и ни чакат още по-тежки последици от него? Разкажете ни за новите варианти, какъв брой са досега и какъв брой можем да чакаме отсега нататък?

- Да, несъмнено коронавирусът е мутирал и в това няма никакви подозрения. Факт, потвърден от международните учени. През пролетта, при започване на пандемията, нямаше заболели младежи и деца, даже се говореше, че дребните деца до 12-годишна възраст и младежите не боледуват от вируса, то в този момент виждаме напълно друга картина - момчета и девойки под 12-годишна възраст се разболяват, придвижват вируса у дома. Руските и европейските лечебни заведения са цялостни с младежи. Това демонстрира, че вирусът е мутирал, не сортира по възраст и визира към този момент и младите. Това е първият факт. Второ, потвърдено е, че във Виетнам вирусът мутира. Първо Виетнам се хвалеше, че нямат смъртни случаи. Постепенно леталните случаи се появиха и внезапно скочиха нагоре в 10 пъти. Виетнам първоначално доста дейно се изолира, блокираха градовете и по този начин те съумяха да задържат разпространяването на вируса и да не позволен той да се популяризира по света, както сториха китайците. Така че, несъмнено, вирусът през днешния ден е мутирал в своята по-агресивна и зла форма, която визира младежите и децата, която има повече реанимационни затруднения. С една дума - мутиралият вирус дава поразяващи затруднения и към този момент не виждаме той да става по-леко търпим.

В момента по света се популяризират 7 варианта на Ковид-19. Ако неотложно не се прекратят авиополетите сред страните, то вариантите ще стартират да се смесват един с различен и вирусът ще мутира още повече. В Русия се конкурират по сред си два варианта. Смесването на вариантите значи, че човек неведнъж може да се разболява с Ковид-19 при всеки нов вариант. През пролетта инфектираните бяха с вариант D, а в този момент се разболяват отначало с новия вариант S. Ако това продължава по този начин, то теоретически в границите на една година човек може да се разболее седем пъти със седемте разнообразни варианта на Ковид-19. Ако обстановката продължава да върви с тези темпове, то към ноември 2021 година ще имаме 24 варианта на Ковид-19.

- Как мислите, светът взе ли си поука от началото на пандемията или към момента не?

- Не, уви, светът не си взе поука! В България, както и в Русия доста хора към момента не имат вяра в Ковид-19 и в съществуването на ковид, тъй като те самите не са го видели! Хората си мислят, че това е международна интрига, че това всичко е измислено от Тръмп, Путин и кой ли не. Ходят без маски, заразяват се безсистемно един различен, вследствие на което заболеваемостта сега е ужасно висока в целия свят. Хората се разболяват и умират. Попадайки в болница, тези - невярващите без маски, заразяват още хора, заразява се и медицинският личен състав. Да не приказваме, че улиците са цялостни с такива заболели без маски. Всеки един до нас може да е болен или към този момент притежател и контактен. Нито ние знаем, нито самият той знае. Това за мен са хора извънредно рискови и не би трябвало да ги толерираме. Докато обществото търпи и толерира тези хора, няма да се оправим със болестта!

- Означава ли това, че скоро няма да се отървем от този вирус?

- Ще ви отчайвам, само че този вирус ще си остане вечно. Едва ли ще се оправим с него и даже появяването на ваксина няма да помогне за неговото очистване. Задачата на имунизацията няма да бъде да отбрани изцяло от вируса, а по-скоро ще служи като профилактично средство. Ние по този начин или другояче години наред се имунизираме от грип, само че все пак може да се разболеем, просто го караме по-леко и малко. Да, при ваксина грипът протича по-леко, имунизираните срещу грип не умират от грипа, той не ги убива. И в случай че имунизацията, която чакаме, ще работи по същия принцип, като тази от грипа, то ние ще боледуваме от Ковид-19, само че тези, които ще се имунизират, ще боледуват в по-лека форма. А тези, които няма да се имунизират умерено ще си умират! Постепенно ще измрат тези, които не носят маски, не се пазят, не съблюдават санитарните условия, каквото и да вършим вирусът Ковид-19 ще остане вечно!

- Ако човек се имунизира срещу грип, по-леко ли ще преодолее Ковид-19?

- Да, и ще обясня за какво. Да си напомним Италия, която пламна от ковид преди всички европейски страни. Дори се знае нулевият пациент в Италия. Там учените направиха доста забавна ранна пролетна статистика - всеки пети, който боледуваше от Ковид-19, по едно и също време боледуваше и от грип. Дайте в този момент да създадем дефиницията - грип и Ковид-19 това не е една и съща болест, дано да е ясно! Грипът поразява горните дихателни пътища, по тази причина се и назовава „ респираторна зараза на горните дихателни пътища ", а Ковид-19 поразява и то ужасно в дълбочина долните дихателни пътища - белите дробове. Всичко е пределно ясно. Хайде в този момент си представим следната картина - грипът е от горната страна, Ковид - изпод. И какво стана - целият ни организъм е горящ и войната е на два фронта! Прогнозите с всеки минал ден се утежняват, да се избавят заболели, които боледуват по едно и също време от грип и Ковид-19 е извънредно мъчно, най-често те умират. Поради тази причина в Италия имаше голям % смъртност, три пъти повече от другите европейски страни, и в частност - в България. Това бе една от аргументите, че в Италия вирусът на Ковид-19 пристигна по едно и също време с грипните вируси, а популацията им всеобщо не е било имунизирано срещу грип.

- Не Ви ли се коства, че вместо да се концентрират в профилактиката, лекуването и подготовка към нови талази, страните изместиха ракурса към това кой е отговорен, че хората измират, устоя ли здравната система...

- Не единствено Западът търсеше отговорни. Виновни се търсеха всеобщо, вместо да се търси излаз от обстановката. В Съединени американски щати упрекнаха директно китайците. Да, безспорно китайците са отговорни и вирусът пристигна от Китай. Но и Китай пострада. Вирусът би могъл да пристигна от всяка една страна в света. Ако вземем в този момент по този начин да се упрекваме и да търсим кой крив, кой прав... По тази логичност чумата би могла да пристигна от Русия, тъй като по това време чумата е свирепствала в Русия. Нека ви напомня, че в миналото в България ужасно е върлувала едрата шарка - вариолата може доста дълго да се запази, в случай че внезапно някой археолог при разкопки се натъкне на остарели могили или предмети, принадлежали на инфектирани от вариола, то тази злина може още веднъж да се върне в света. Във Англия пък голямо количество народ измря от испанския грип. И този вирус се съхранява ужасно дълго. Американските учени потвърдиха, че в могилите на тези, които са били инфектирани от „ испанката ", към момента има жив вирус на този най-страшен грип на планетата. От него си отидоха десетки милиона хора. Та и този вирус надълбоко там някъде е жив и е подготвен да се върне в нашата среда. Всичко това е справедлива действителност.

Европейските страни се оказаха изцяло неподготвени за ограничение на правата и свободите на техните жители! Дисциплината и рестриктивните мерки сработиха в Китай, в Корея, и така нататък Тази желязна дисциплинираност и ограничение на правата и свободите на жителите работи в Азия, в Европа това не сработи! Европейците не бяха подготвени да одобряват рестриктивните мерки. Да, но азиатците към този момент се усъвършенстват. Китайците организират към този момент конгреси и конференции, спазвайки безусловно всички ограничаващи ограничения в залите - всички седят на разстояние 2 метра един от различен. Всички до един са с маски и ръкавици, непрестанно се организира стерилизация. Никой не си маха маската и всички носят маските вярно! Тях към този момент не ги е боязън да се събират дружно, тъй като безусловно всички съблюдават разпоредбите. Нещо, което европеецът не можа да проумее и да направи!

- Много от страните вкараха ограничаващи ограничения, до каква степен съгласно Вас те бяха оправдани и ефикасни?

- Ограничителните ограничения бяха задоволително ефикасни и оправдани досега, до който те се съблюдаваха. Лошото е, че бяха въведени със забавяне. Затова първата вълна беше висока. А в този момент, през втората вълна, всички се юрнаха да подражават на шведите и техния горчив опит - да не се вкарват никакви ограничаващи ограничения. Да, Швеция не предприе никакви ограничаващи ограничения, само че там се заразиха много хора, доста от които умряха, изключително възрастните. Практически Швеция изцяло се лиши от старите си хора. Но в шведския опит има колорит, който е малко прочут, а точно - шведите и в „ спокойно време " са изолирани и живеят при оптимално въздържание. Те не контактуват един с различен, нямат всеобщи сбирки, нямат манифестации, нямат стачки и шествия, не си вървят на посетители. Шведите не са обществени по принцип или, в случай че се опитам да ви го обясня по български, хората в Швеция не се хващат на хорото! В Швеция доста рано се стъмва и всички си седят по домовете и не излизат. В Швеция надали ще намерите нощна дискотека или нощен бар. Шведите си лягат рано, в 21 ч. Шведите кардинално не са купонджии. Ние сме сангвиници, холерици, а те са нашата диаметралност - спокойни, мудни, флегматични и в никакъв случай не изпадат в суматоха. Швеция е северна страна, където е студено, рано се стъмва и хората обичат да си стоят у дома пред тв приемника. Шведите въобще не са разбрали имало ли е самоизолация и карантина или не, тъй като целия си живот прекарват в самоизолация и „ карантина ".

- От тук какво следва, че надали ще изработим групов имунитет, по този начин ли?

- До момента не е прочут различен способ, с изключение на имунизацията за разработване на групов имунитет. Международните проучвания демонстрират, че в течение на три месеца трима от четирима заболели губят имунитета си към ковид. При всеки пети преболедувал настава имунен недостиг, което значи, че имунитетът не му отслабва, а изцяло изчезва. Затова към този момент са налице доста повторни заразявания с Ковид-19 на хора, към този момент боледували. В света към този момент има нова диагноза Long Covid /дълъг Ковид/. Ако пациентът първия път е боледувал две седмици, то повторното му боледуване е от три до осем седмици, в пъти по-продължително.

- Световни учени са ангажирани с производството на ваксина, редом обвинявайки руснаците в неефективност на съветската ваксина „ Спутник-В ". Кои са формалните ваксини? Коя ваксина ще е най-ефективна, съгласно Вас?

- В момента в света имаме 3 публично регистрирани ваксини - две съветски ваксини и една китайска. Руските ваксини са „ Гам-Ковид-Вак " и „ Спутник-В ". И трите ваксини са минали и трите стадия на клинични тествания и са потвърдили своята сигурност и успеваемост. Така че светът за момента няма огромен избор - или двете съветски ваксини, или китайската. Цялото семейство на краля на Саудитска Арабия се имунизира с китайската ваксина. Емирът на Бахрейн също. Следваща година ще е подготвена Оксфордската ваксина, създаването на „ Johnson & Johnson " също се чака първоначално или в средата на 2021 година. Като доктор бих посъветвал да се употребява съветската ваксина, още повече, че Русия дава технологията за направа на имунизацията. В България имате техническата база за произвеждане на имунизацията „ Спутник-В ". България влиза в листата на 20-те страни, способни да създават имунизацията „ Спутник-В ". Мисля, че в случай че България се обърне към Русия за позволение на произвеждане на имунизацията, Русия няма да откаже на братска България. Много по-евтино и рентабилно ще излезе на страната ви, в случай че провеждат производството на имунизацията на своя територия, тъй като ние ще стартираме да продаваме имунизацията едвам откакто имунизираме популацията си - първо лекарите и медицинския личен състав, след това армията, учителите, възрастните хора, рисковите групи и така нататък Какъв е смисълът България да чака на опашката, в случай че има потенциала и техническата база за лично произвеждане.

- Самият Вие ваксинирахте ли се?

- Да, несъмнено. Като доктор, работещ в рискова среда, съм задължен да се имунизирам. Ваксинирах се с „ Гам-Ковид-Вак ". И двете ваксини се употребяват към този момент. До края на годината чакаме третата съветска ваксина и ще покрием с имунизация целия набор - от новородените деца до най-възрастните хора. Русия до края на годината ще обезпечи с ваксини всичките си възрастови, обществени и професионални групи. Да поясня, че Оксфордската ваксина ще бъде предопределена за хора от 18 до 65-годишна възраст, а съветските ваксини ще са от новородени и до най-възрастни - ще покрият всички възрастови групи.

- Покачването на заболеваемостта сега има ли и сезонна причинност?

- Разбира се. Хората всеобщо си махат връхните облекла, обличат се леко, като видят слънце. Мислят си, че на открито е към момента лято, само че от дълго време си отиде. Започва се с лека настинка, която постоянно идва дружно с Ковид-19. А и самата елементарна простуда води до понижаване на имунитета. Така че обличайте се добре, не се подлъгвайте от светещото слънце. Препоръчвам да спортувате интензивно и за предпочитане на чист въздух, в парка. Задължително правете утринна гимнастика. Ходете доста пеш. Ако можете да стигнете до задачата пеш, не се качвайте в градския превоз, ходете пеш. Извеждайте кучето повече от два пъти. И запомнете - придвижването е живот - колкото повече се движите, вършиме гимнастика и се разхождате, толкоз ще сте по-здрави.

- В България хората всеобщо се съпротивляват на маските. Какво ще кажете по този въпрос?

- СЗО си е направила труда да създаде една статистика - в случай че човек върви с маска в места, където има скупчване на хора, то вероятността от заразяване пада с 30%. Носенето на маски е справедлива нужда! С носенето на маска показвате почитание към хората към вас! Тези, които не носят маска, не почитат близките, освен себе си. Средно първите 5-7 дни човек не знае, че стартира да се разболява от Ковид-19. През това време той си върви умерено и заразява всички заобикалящи го. Пример, връх на такова заразяване бе подложен в Южна Корея. Една жена, във към момента безсимптомния интервал, в заседателна зала е заразила 1 200 души. Вторият подобен анти-рекорд е в Съединени американски щати, където едно момченце е пеело в църковния хор и заразява 56 души в църквата. Момченцето също не е знаело, че е болно от Ковид-19. Ходете с маски, не е комплицирано. Пазете себе си и близките. В Москва, да вземем за пример, в Консерваторията преди концерт раздават на всички маски и ръкавици.

- Кои са медикаментите против Ковид-19: успеваемост, цена, наличност?

- За момента в света няма медикаменти против Ковид-19. Лекарствата, които са основани за лекуване, уви, за момента не демонстрират висока успеваемост. Може да се купи лекарство за и 1 млн. $, и за 10 $ и те да имат идентична успеваемост. Затова, ние, лекарите, горещо предлагаме да не се прибягва до самолечение и да не се лекуват болните по интернет! Бабата на пазара споделила, че ѝ помагали морковите и всички моркови се изкупуват и всички заедно стартират да ръфат моркови. Няма такова нещо. Това не би трябвало да вършиме и да вярвате на некомпетентни лица. Навреме започнатото лекуване на 100% избавя живота. Хора, които не се обръщат за здравна помощ при Ковид-19, са с по-голяма възможност да имат летален излаз от тези, които незабавно търсят лекарска помощ.

- Какви санитарни ограничения да съблюдаваме? Какво Вие ще препоръчате?

- Мийте си ръцете постоянно и дълготрайно. Коронавирусът не се предава през кожата, в случай че нямате ранички, пукнатини, драскотини, даже дръпнати кожички на ноктите. Някой се порязал, различен се изгорил, трети си прещипал нокътя... Това към този момент предпоставки. Най-простото миене на ръцете ще избави вас и голямо количество хора към вас от болестта. Англичаните са открили, че през зимата коронавирусът може да се резервира до 4 седмици на метал, пластмаса и други равни повърхности.

- Вашите препоръки за витамините и пълноценното хранене?

- Храната би трябвало да е здравословно. В България имате прелестни артикули, като стартираме от месестите ви чушки, претъпкани с витамин С и най-важният ви артикул - киселото мляко. Ползвайте вашите български артикули, те са прелестни и най-хубави! Българското кисело мляко е визитната картичка на страната ви. Гордейте се с това! На всяка маса във всеки дом би трябвало да има всекидневно кисело мляко, сирене, българско краве масло. Преди лягане наложително една чаша българско кисело мляко! Този на тип обикновен артикул необикновено укрепва имунитета. Яжте сезонни плодове и зеленчуци, за предпочитане натурални локални, които не пътуват дълъг път и не се обработват с химикали. Яжте доста български боб, грах, бял фасул. От детството си помня, че в Съюз на съветските социалистически републики най-вкусният грах беше българският в буркани и тенекиени кенчета. Да не приказвам за вашите домати! В Съветския съюз всички български зеленчуци и консерви бяха шлагер! И още: консумирайте леща и доста гречка /елда/, тя е доста богата на цинк. Между храненията хапвайте по 50 гр сурови ядки, за предпочитане бадеми, орех и бразилски орех, който е извънредно богат на селен. Яжте плодове и зеленчуци, съдържащи витамин С, набавяйте си Витамин D от слънцето и жълтъка на яйцата. Не го пийте безсистемно без лекарско наставление. Този витамин е отровен и се предписва единствено след проучване и при определяне на недостиг. Ние, лекарите, го предписваме в избрани дози, единици и единствено при потребност. В България имате задоволително слънце! Стойте повече на чист въздух и на слънце за витамин D.

- Какво следва да чакаме? През март т.г. ми казахте, че Ковид-19 е биологично оръжие. Все още ли държите на тезата си?

- Това, че Ковид-19 е биологично оръжие, настоявам освен аз. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че вирусът е с неестествен генезис и е биологично оръжие. Държавният секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео, съобщи, че Съединени американски щати имат всички документи с данни от разузнаването, потвърждаващи, че коронавирусът е биологично оръжие, основано на планетата Земя. Искам да припомня, че Нобеловият лауреат проф. Люк Монтание публично съобщи, че коронавирусът е основан от човек изкуствено в лаборатория в Ухан. И най-после, бих желал да напомня, че група американски биолози, работещи от 2015 година по проучването на този вирус, обявиха, че този вирус е евентуален претендент за биологично оръжие. През 2015 година в най-престижното здравно списание Lancet имаше обява на екип от лекари-учени, които призоваваха да престанат опитите, които се вършат въз основата на ковид да го трансфорат в биологическо оръжие. Официална е обявата, който се интересува, ще я откри. Така че единствено Тома Неверни би трябвало да се съмнява в това, че си имаме работа с биологично оръжие! Животът продължава! Ние би трябвало и сме длъжни да живеем! Трябва да си дадем заповед да живеем! И моята рекомендация е: обичайте се един различен! Толкова доста от нас в този миг се нуждаят от поддръжка, от помощ, от една прегръдка, топла целувка, просто от обич! Top of FormСъчувствие, съчувствие, обич и взаимопомощ - това са най-важните човешки качества, от които би трябвало да се ръководим в днешно време. Бъдете здрави!

изявление на
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР