В света тлеят взривоопасни точки, на които дипломацията прави усилия

...
В света тлеят взривоопасни точки, на които дипломацията прави усилия
Коментари Харесай

Най-могъщите ядрени сили в света

В света тлеят взривоопасни точки, на които дипломацията прави старания да избегне въоръжен спор. След встъпването в служба на американския президент Доналд Тръмп се усили несигурността в международен мащаб, а образец за това са дейностите му във връзка с Северна Корея. Държавният глава анулира плануваната среща с Ким Чен-ун и мирът на Корейския полуостров за следващ път е подложен под въпрос.

В края на 60-те години на предишния век е подписан Договорът за неразпространение на нуклеарни оръжия, целящ да понижи напрежението в международен мащаб и риска от евентуална унищожителна война. Ядрените оръжия обаче не престават да заплашват сигурността и са основа в тактиката за въздържане на огромните сили. Кои са петте най-могъщи нуклеарни сили в света?

5. Англия

На пета позиция са английските въоръжени сили с над двеста нуклеарни бойни глави. През последните години Англия понижи броя на оперативните бойни глави. Обединеното кралство продължава да е една от огромните военни сили в света. Британците избраха да извърнат тил на Европейския съюз, само че не престават да са част от НАТО.

4. Китай

Китай за няколко десетилетия се трансформира в могъща военна суперсила. Пекин държи в дълбока загадка броя на нуклеарния си боеприпас, макар че показва, че той е само с отбранителни цели. Според специалистите китайските въоръжени сили разполагат с над 250 нуклеарни бойни глави, показва „ Бизнес инсайдър ”. Доктрината на Китай не допуска първи удар, само че интернационалната общественост е спектична по отношение на желанията на Пекин.

3. Франция

Франция стартира да създава нуклеарния си капацитет по време на Втората международна война, когато президентът Шарл дьо Гол счита, че Париж се нуждае от самостоятелни от Съединени американски щати и НАТО бойни качества за защита. Към момента се счита, че французите разполагат с близо триста бойни глави.

2. Съединените американски щати

Американците разполагат с най-модерната войска в света, само че не са първи по индикатор нуклеарен военен боеприпас. По време на Студената война те водят яростна конкуренция във въоръжението със Съветския съюз. Съединени американски щати е и единствената страна, която е употребила нуклеарни оръжия във боен спор – през Втората международна война на японска земя. По данни на Федерацията на американските учени Съединени американски щати имат 6800 бойни нуклеарни глави.

1. Русия

Русия е водач в класацията с близо 7000 нуклеарни глави. Съюз на съветските социалистически републики стартира да създава нуклеарната си стратегия през 40-те години на предишния век, когато схваща за плана „ Манхатън ”. През последните години съветските въоръжени сили работят над рационализация на нуклеарните си качества.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР