В студиото на Денят започва“ полк. проф. Крум Кацаров, началник

...
В студиото на Денят започва“ полк. проф. Крум Кацаров, началник
Коментари Харесай

Проф. Крум Кацаров: Скрининговите програми за заболявания пестят пари

В студиото на „ Денят стартира “ полк. проф. Крум Кацаров, шеф на Кликиниката по гастроентереология към ВМА, съобщи, че така наречен скрининг стратегии за инспекция за болести като хепатит C и рак на дебелото черво не са евтини на страната, само че предотвратяват развиването на болесттите и в действителност икономисва пари на страната. Той добави, че ще се направи предложение към министъра на опазването на здравето за въвеждането на такива стратегии за предварителна защита и означи, че инспекциите за хепатит C биха коствали на страната сред 5 и 7 милиона лв. годишно.

Полк. проф. Крум Кацаров акцентира, че болестта хепатит C е подло, тъй като в малко случаи първоначално му се демонстрира остра симптоматика. По думите му в международен проект сред половин и два % от популацията страдат от болестта, като има няколко рискови групи.
Полк. проф. Крум Кацаров, шеф на Клиниката по гастроентереология към ВМА: Това е международен проблем - от половин до два % от популацията страдат от хепатит C. До 94 година в България не са правени проучвания. Има избрани групи като наркозависимите, при които процентът е значителен, или пациенти с чести операции като тези на химиотерапия. Имаме една база на айсберга, която не виждаме, и дребен връх, който виждаме.
По думите му при появяването на симптоматика, вирусът на хепатит C към този момент е увредил черния дроб. Затова той акцентира от потребността на превантивни инспекции, тъй като успеваемостта на лекуването на заболяването е над 95 % и тя протича амбулаторно, без потребност от приемане в болница.
Полк. проф. Крум Кацаров, шеф на Клиниката по гастроентереология към ВМА: Ако проучването за хепатит C влезе в годишния пакет за прегледи, ще създадем необятен скрининг за малко пари. Друг вид е да изследваме избрани ензими, който дава сигнали и за други чернодробни болести.
По думите му проучванията за хепатит C ще коства сред 5 и 7 милиона лв. на страната годишно.
Полк. проф. Крум Кацаров, шеф на Клиниката по гастроентереология към ВМА: Така че в случай че се вложат тези пари, ще се спестят в вероятност. Достъпът до лекуване на хепатит C в България е отличен и сме единствената източноверопейска страна със свободен достъп на лекуване. В момента успеваемостта на лекуването е над 95%, тъй че резултатите са сравним с тези по света. Лечението протича сред 8 и 12 седмици, само че общата наклонност е да слезе на 8 седмици. Лечението е амбулаторно. По време на лекуването пациентите са изцяло работоспособни.

Полк. проф. Кацалов означи, че по света съществуват и безвъзмездни скринингови стратегии за рак на дебелото черво, когато налице има генетични обременявания.
Полк. проф. Крум Кацаров, шеф на Клиниката по гастроентереология към ВМА: Когато се появи симптоматика на рак на дебелото черво, заболяването е в напреднал етап - има неопределени болки в корема, наршуен темп на дефекация, кървене. Нужно е да се направи колоноскопия или да се проведат рентгенови проучвания.

Проф. Кацаров акцентира, че сходни проучвания като колоноскопия са покрити от Здравната каса и прикани за по-висока здравна просвета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР