В студиото на Денят започва“ депутатът от коалицията на Обединените

...
В студиото на Денят започва“ депутатът от коалицията на Обединените
Коментари Харесай

ОП срещу ДОСТ: Да се признае ли турско малцинство в България?

В студиото на „ Денят стартира “ депутатът от обединението на Обединените патриоти Юлиан Ангелов и Георги Боздуганов - претендент за народен представител от партия ДОСТ, спориха дали би трябвало да се признае турско етническо малцинство в България, както предложи водачът на партия ДОСТ Лютви Местан. Георги Боздуганов отбрани тезата, че България би трябвало да съблюдава задължението си по рамковата спогодба за Защита на етническите малцинства, а Юлиан Ангелов съзря в настояването на Лютви Местан въздействие на Турция и предпочитание в турското малцинство да се включат и други етнически групи.

Според Георги Боздуганов към момента доста хора живеят в боязън от времето на Възродителния развой, което прави въпросът за турското малцинство настоящ.
Георги Боздуганов, ДОСТ: България живеят към 600 хиляди души, които са се определили като турци. Има още няколкостотин хиляди, които работят отвън страната. Наличието им е справедлив факт, а обвързване на Бъгарската страна, подписала рамковата спогодба за Защита на етническите малцинства, да съблюдава подписаните закони. Има нечиста сделка, че тя е подписана, а няма определение за национално малцинство. Демократично е да се признае турското национално малцинство.
Според Юлиан Ангелов от Обединените патриоти Лютви Местан приказва за милион души, които да бъдат вкарани в определението на турско малцинство. Според депутата от Оперативна програма Конституцията на България дава всевъзможни персонални самостоятелни човешки права, само че няма потребност от признание на малцинства.
Юлиан Ангелов, „ Обединени патриоти “: Г-н Местан приказва за милион души. Целта на това е да се трансфорат всички българо-мохамедани, гагаузи и татари в едно малцинство, за което да се грижи Турция. Ердоган приказва за тези неща - по какъв начин Османската империя би трябвало да се върне в старите си граници.
Юлиан Ангелов упрекна партия ДОСТ, че е финансирана от непозната страна - изказване, което Георги Боздуганов отхвърли изрично и добави, че предизборният клип с някогашния дипломат на Република Турция Сюлейман Гьокче е бил от поклонение.

Боздуганов добави, че не е неприятна концепцията да се признае българско малцинство в Турция, само че не се зае да дава обещания, тъй като не може да съставлява партия ДОСТ, и съобщи, че се играе с „ етническата карта “. Ангелов съобщи, че най-големият проблем в България са българите, които поддържат финансирани от непознати страни партии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР