В столичните ресторанти клиентите обикновено нямат опцията да получат вода

...
В столичните ресторанти клиентите обикновено нямат опцията да получат вода
Коментари Харесай

Трябва ли да се предлага безплатна чешмяна вода в заведенията в София?

В столичните заведения за хранене клиентите нормално нямат опцията да получат вода от чешмата, вместо бутилирана минерална или изворна вода. Така е от години и всички някак са привикнали с това.

В същото време чешмяната вода в столицата не отстъпва по качество на тази в други европейски градове, в които това е процедура, а дори в южната ни съседка Гърция е повече от обикновено клиентът да кана студена вода от чешмата. Друг е въпросът дали хората така и така не си поръчват в допълнение бутилирана вода, дали тази от чешмата се заплаща и така нататък

Основното терзание, когато става дума за чешмяна вода, е обвързвано с качеството. От " Софийска вода " са безапелационни, че водата е с доста положителни индикатори и желаят да разпространяват предлагането й посредством стикер, който ще отбелязва заведениято, които предлага такава. Според, ресторантьори, с които " Капитал " беседва обаче има доста заведения в остарели здания, чийто тръби не са заменени и това утежнява нормите на водата.

Изниква и въпросът къде стои Столична община в това уравнение, за какво до момента не са направени задоволително стъпки да се разпространява концепцията и хората да стартират да пият водата, чието качество и надзор така и така заплащат посредством налозите си.
Реклама С или без опаковка
Истината е, че София липсва в множеството ранглисти за качество на чешмяната вода. Но не поради неприятни резултати, а просто не участва в проучванията, които нормално обгръщат европейските градове. Единствената разумна причина за това е, че в столицата чешмяната вода съвсем не се възприема като питейна от хората. А значително се разчита на минералната или изворната вода.

С такава работят и заведенията за хранене, само че не толкоз поради надценката при бутилираната вода и комерсиалния модел. Като цяло хората нямат навика да употребяват чешмяна вода, а характерностите на софийската поначало не са по никакъв начин неприятни - неутрално pH, към 7.2, високопланински генезис и всекидневни проби.

" С екипа ми работим по този въпрос и сме помолили за изследване на европейската процедура. Идеята, в този момент пробна, е да задължим питейните заведения да оферират гратис питейна вода. ", споделя ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев показа, който обаче не беше осведомен с самодейността на Софийска вода.

За да се интегрира подобен модел, най-вероятно ще е нужна регулация. Въпреки че съгласно информация на Софийска вода има редица заведения за хранене в София, които са се допитвали до тях и действително оферират чешмяна вода, множеството ресторантьори не биха приели елементарно концепцията. Най-малкото поради комерсиалния интерес - продажбата на бутилирана вода се случва със сериозна надценка.
Реклама Въпрос на пари и на непорочност
Собственик на няколко заведения в София изясни пред " Капитал ", че в случай че една бутилка вода се доставя на 40 стотинки, тя се продава на 1.6 - 2 лева С други думи нормално заведенията в София разчитат на 400-500% надценка, която мъчно може да бъде сменена с чешмяната вода, за която клиентът няма да си заплаща непосредствено. В същото време съгласно сектора един от главните проблеми при вкарването на разпоредба от Столична община, най-сложно е да се реализира разбираемост по казуса от личния състав. " Голяма част от предлагането на чешмяна вода като алтернатива зависи от сервитьорите, в случай че те нямат предпочитание, веригата се къса ".

Друг притежател на заведение споделя, че най-вече се тормози от тръбите в постройката, в която е ситуиран ресторанта му в центъра на София. По думите му те са доста остарели и най-вероятно би трябвало да бъдат заменени преди да се предлага чешмяна вода. Според него обаче заведенията не печелят толкоз доста от бутилираната вода и казусът не е търговски, а чисто хигиеничен.

Галя Куманова, отдел Комуникации в " Veolia Софийска вода ". Според нея не би трябвало да има борба на лобита, тъй като доста клиенти изобщо не обичат чешмяна вода и няма да спрат да пият минерална- т.е., няма да се наруши комерсиалната процедура.

" Заведенията си трансформираха мисленето. Заедно с други организации се прави цифрова карта с всички заведения, които оферират вода от чешмата за да се спести най-малко малко пластмаса. Защото изключително в заведенията се поръчва много бутилирана вода, а това просто е ненужно, когато самите хора биха желали да пият чешмяна. В същото време не желаеме да се бъркаме в бизнеса на заведенията, а просто да поощрим свободното право на избор всеки да пие чешмяна вода. Доскоро изрично се отхвърляше да се предлага вода, дали поради подозрение в качеството или поради потребителския фактор. Преди години срещнахме заплашителен отпор когато започнахме, така че това е доста дълъг развой хората да се трансформират мнението ", добави тя още.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Строителство и парцели 3 Политика 1 Политика 2 Свят 3 Здравеопазване 1 Строителство и парцели 2 Пловдив 3 Здравеопазване Реклама Къде е СофияЕдна от дребното ранглисти, в които София участва, и даже е на челните места, е Индекса за чешмяна вода на Economist Group ( ). Методологията взима поради три фактора: досегаемост, надеждност и резистентност. София е класирана на 6-то място в света, като е измежду най-високо класираните европейски градове. Интересното е, че съгласно показателя единствено 60% от софиянци предлагат използването на чешмяната вода за всевъзможни потребности. Странен факт, при изискване че в градове с доста по-малко надеждна вода, има доста повече доверие в системата. Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР