В Столична община цари некомпетентност и управленски хаос. Това мнение

...
В Столична община цари некомпетентност и управленски хаос. Това мнение
Коментари Харесай

Съветниците от БСП за България: В Столична община цари некомпетентност и управленски хаос

В Столична община царува непросветеност и управнически безпорядък. Това мнение показват общинските съветници от групата на Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " в отговор на поканата за осъществяване на съвещание на 15-ти януари от 14,00 часа. " Притеснителен е фактът, че след два месеца ръководство, администрацията на Столична община работи като пожарна команда ", настояват още те.

Уведомлението, че Столичният общински съвет би трябвало да се събере на съвещание в понеделник беше изпратено на електронната поща на ръководителя на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков на 12 януари след 17,00 часа. В него излиза наяве, че " по предложение на госпожа Грети Стефанова общинският съвет следва да се събере на 15.01.2024 година, поради крайния период за приемане на планови оферти по Процедура BG - RRP-4.023 " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий II ", който изтича на 16.01.2024 година " В същия имейл е прибавен документ, наричан " отчет " и се изисква удостоверение за наличие на общинските съветници.

" За осъществяване на съответния план с краен период 16.01.2024 година, се внася информация до кмета на Столична община на 12.01.2024 година Не се познава нормативната уредба, царува управнически безпорядък и проличава липса на подготвеност, пишат още в отговора си социалистите. - Опитът, за следващ път да се насочи казуса към Столичния общински съвет е и опит да се прикрие пред обществото безсилието на първата политическа мощ в СОС да реализира болшинство за ръководство на града ".

Писмото с отговор на поканата за съвещание на СОС на 15-ти януари беше изпратено през днешния ден от Иван Таков на електронните пощи на всички общински съветници в СОС.

От Групата на " Българска социалистическа партия за България " са безапелационни, че ще изложат позицията си и на съвещание в понеделник, в случай че е налице законово изискуемия кворум за неговото осъществяване.

Ето и цялостния текст на писмото на общинските съветници от Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " в отговор на поканата за осъществяване на съвещание на СОС в понеделник, 15-ти януари:

Уважаеми сътрудници!

На 12.01.2024 година, след 17.00 часа, получихме имейл от Аделина Райкова, с който сме известени, че " … по предложение на госпожа Грети Стефанова общинският съвет следва да се събере на 15.01.2024 година поради крайния период за приемане на планови оферти по Процедура BG - RRP-4.023 " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий II ", който изтича на 16.01.2024 година “ Със същия имейл е прибавен документ, наричан " отчет " и се изисква от госпожа Райкова удостоверение за наличие на общинските съветници, изпратено на имейлите на госпожа Стефанова и госпожа Станислава Стоянова-СОС.

Във връзка с горното, показваме следната позиция:

На съвещанието на 11.01.2024 година, единомислещо приехме същото да продължи на 25.01.2024 година, с цел да се реализира съглашение сред показаните в СОС политически сили за избор на ръководител, безспорна процесуална причина за започване всъщност и в осъществяване на член 21, алинея 1 от ЗМСМА, на работата на общинския съвет. Няма спънка СОС да се събере и на по-ранна дата, в случай че е налице законовият кворум и предлагането е направено от общински консултант.

За следващ път се работи непрофесионално от страна на администрацията на Кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Изпратеният имейл е от страна на негов чиновник, който вменява " обвързване " на общинските съветници (каквото допуска изразът " следва " ) да се съберат на съвещание, свеждайки ни волята на " председателстващия ", по силата на закона, СОС - госпожа Стефанова. Почерк на непрофесионализъм и пренебрежение, който се постанова през последните месеци от представителите на ПП-ДБ-СС в общинския съвет.

От друга страна, към сегашния миг няма информация, че е налице реализирано съглашение за избор на ръководител на СОС, както и за конституиране и структуриране на непрекъснатите комисии на СОС, което е наложително изискване за разглеждане на отчети от общинския съвет.

До приемане на нов Правилник за организацията и активността на Столичен общински съвет (ПОДСОС) работи актуалният, последно променен и допълнен с Решение №159 по Протокол № 50 от 24.03.2022 година Съгласно член 69, алинея 1 от ПОДСОС, към стимулирания отчет на вносителя, съдържащ аргументация, в това число оценка за нужните финансови и други запаси за осъществяване на решението, както и оценка на въздействието от използването на предлаганото решение, наложително се ползва и план за решение, каквото в показания документ липсва.

Разпоредбите на член 70-чл. 78 включително на ПОДСОС изчерпателно регламентират процедурата по разглеждане и приемане на отчетите в СОС, а точно: разпределянето им за разглеждане на непрекъснатите комисии от ръководителя на СОС, установяване на водеща комисия от ръководителя на СОС, разработване на мнение по отчета на водещата комисия, включване на отчета в дневния ред на съвещанието на общинския съвет от ръководителя на СОС.

Съгласно член 79 на ПОДСОС, материалите, включени в дневния ред на СОС, се комплектоват, както следва: план на решение, отчет на вносителя, отчет на водещата комисия и всички получени мнения, както и други документи, когато това е належащо, по отношение на плана на решение.

Видно от изложеното нагоре, от една страна препоръчаният за разглеждане документ не е завършен съдържателно, според условията на настоящия устав, тъй като липсва план на решение и от друга, същият не може да бъде прегледан от СОС до избор на ръководител и непрекъснати комисии, респективно без мнение на избрана от ръководителя на СОС водеща комисия.

В този смисъл, оповестеният дневен ред на съвещанието на 15.01.2024 година се явява в нарушаване на ПОДСОС и възможното му осъществяване би довело до приемане на незаконосъобразно решение с материализирани вредоносни последствия за трети лица, каквито в тази ситуация се явяват евентуалните бенефициенти на безвъзмездната финансова помощ по европейския план.

По създание, касателно кандидатстването по плана и упълномощаването на районните кметове от страна на кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура да вземат участие като админ на безплатна финансова помощ и водещ сътрудник в процедурите за даване на средства на крайни получатели, не е належащо решение на СОС, в случай че в плановите оферти не са включени и независими здания, чийто едноличен притежател е Столична община. Единствено в тази догадка е належащо решение на СОС, в сходство с наредбата на член 21, алинея 1, т. 8 от ПОДСОС, според която общинският съвет приема решения за придобиване, ръководство и предписание с общинско имущество и дефинира съответните пълномощия на кмета на общината и кметовете на региони и кметства.

В наличието на показания документ не се откриват данни за съществуване на общински обекти в плановите оферти, което обосновава извода, че не се изисква решение на СОС за упълномощаването на районните кметове в този смисъл.

Съгласно член 44, алинея 1 от ЗМСМА, Кметът на общината управлява цялата изпълнителна активност на общината, провежда осъществяването на дилемите, които произтичат от законите и от актове на Министерския съвет, както и разпорежда осъществяването на свои функционалности на кметовете на кметствата и регионите. По смисъла на цитираните законови разпореждания, Кметът на Следствен отдел към окръжна прокуратура може в това си качество, без глобата на общинския съвет да извърши функционалностите на админ на БФП и водещ сътрудник по плана или да упълномощи еднолично съответните районни кметове за това. Последните ще работят по силата на упълномощаването и в осъществяване на наредбата на член 46, алинея 1, т. 12 от ЗМСМА.

В умозаключение, стеснителен е фактът, че след два месеца ръководство, администрацията на Следствен отдел към окръжна прокуратура работи като пожарна команда. За осъществяване на съответния план с краен период 16.01.2024 година, се внася информация до кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура на 12.01.2024 година Не се познава нормативната уредба, царува управнически безпорядък и проличава липса на подготвеност. Опитът, за следващ път, да се насочи казусът към общинския съвет, с изключение на всичко казано в предходното изречение е и опит да се прикрие пред обществото безсилието на първата политическа мощ в СОС да реализира болшинство за ръководство на града.

Ние, съветниците от МК " Българска социалистическа партия за България " ще изложим актуалната позиция и на съвещание на 15.01.2024 година, в случай че е налице законово изискуемия кворум.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР