В старозагорското село Казанка са силно притеснени заради наличието на

...
В старозагорското село Казанка са силно притеснени заради наличието на
Коментари Харесай

Изследват наличието на уран в питейната вода в старозагорското село Казанка

В старозагорското село Казанка са мощно обезпокоени поради съществуването на наднормено количество уран в питейната вода. Там след разбори в лаборатория на Институт за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българската академия на науките в София бе намерено съществуването на натурален уран.

Казанка, Стара Загора

Взети са нови проби от двата водоизточника на старозагорското село Казанка. Те ще бъдат изпратени за нови проучвания в Националния център по радиобиология. Дотогава остава в действие възбраната за пиянство и готвене с водата в селото, която се оказа, че съдържа натурален уран над нормата. От Регионалната здравна ревизия в Стара Загора увериха, че няма заплаха за популацията. Хората от селото показаха подозрения, че водата им може да е нечиста от намиращия се наоколо боен полигон " Змеево ".
Полк.Евгени Гинев - н-к полигон " Змеево ": Искам да уверя жителите на село Казанка,че на полигона не се изпитват муниции, които съдържат радиоактивни детайли, в това число и уран. И няма заплаха, по какъвто и да е метод от тестванията,които се организират на него да бъде нечиста водата,която употребява селото.Д-р Златина Нанева - шеф РЗИ Стара Загора: Радиационния риск - мога да кажа, че е прекомерно невисок - до нулев.Това е, тъй като са изследвани радионуклините - те са в норма. Индикативната доза е измислена. Тя е в норма, а тя демонстрира вредата за здравето на хората-дали има заплаха или не. Химичната токсичност на самия детайл уран е по този начин по изявен,затова ограничение пиенето и готвенето с водата.
Резултатите от пробите ще станат ясни след към месец.

 Във водата на старозагорското село Казанка е открит натурален уран над нормата Във водата на старозагорското село Казанка е открит натурален уран над нормата
Във водата на старозагорското село Казанка е открит натурален уран над нормата. Направените проби от два водоизточника демонстрират концентрации 2 пъти на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР