В сряда Владимир Путин обяви мобилизация, която типично в руски

...
В сряда Владимир Путин обяви мобилизация, която типично в руски
Коментари Харесай

Очертанията на войната: Мобилизация по руски или батальоните на отчаянието

В сряда Владимир Путин разгласи готовност, която типично в съветски жанр беше наречена " частична ". Това беше ненапълно предстоящо, тъй като от много време събитията на украинския фронт се развиват зле за агресора и в Москва обезверено вършат опити да реализират поврат. През лятото предвиждах, че няма да се стигне до подобен ход, само че се оказа, че съм бъркал.

Основният ми мотив срещу всеобща готовност пък беше отсъствието на задоволително техника, въоръжение и на практика всевъзможни други запаси, с които да се екипира и поддържа една увеличена войска. Все още държа, че съветската войска, в моментния си тип, доближи своя предел на успеваемост още през лятото и като бройка, и като дължина на фронта. Всяко прекрачване оттатък този предел ще докара или до още по-грандиозен неуспех, и дори до злополука, или до някаква пирова победа, която рано или късно отново ще се трансформира в колапс.

Магадан, една от най-източните точки на Русия. Дълга колона от резервисти са качват на борда на самолета, който ще ги откара на война.
Какво предизвика мобилизацията?
Обявената от Путин всеобхватна готовност е на процедура първото публично самопризнание от страна на Кремъл, че " специфичната военна интервенция " се е провалила и е назрял моментът да се премине към тотална война. Тук е моментът да си напомним още един път, че първичната концепция на съветския общоприет щаб беше да превземе Украйна посредством серия от едновременни светкавични удари от няколко посоки, които да сковават противниковата защита и бързо да овладеят главните административни и информационни центрове. И неслучайно силите, които навлязоха на украинска територия на 24 февруари, бяха композирани по този метод – плашещо мощни, високомобилни, бързо движещи се по главните автомагистрали, само че незадоволителни като бройка за водене на продължителни военни дейности на такава забележителна повърхност. В последна сметка, " блицкригът " се провали, те бяха принудени да подвият опашки и след бързо оттегляне да се прегрупират в региона на Донбас.

А в този момент малко математика. По разнообразни данни, армията с която Путин нахлу в Украйна, е наброявала към 200 хиляди души. В последвалите сражения тя претърпя обилни загуби и сега нейната бройка не надвишава 160-170 хиляди души. При това генералната задача, сложена пред нея, си остава същата – да принуди Киев да капитулира. С други думи, от съветските войски към момента се чака да овладеят страна с повърхност, надхвърляща 600 хиляди кв. км (колкото и неуместно да звучи това към този момент). Няма да ви изяснявам какъв брой над милион са били армиите на Хитлер и Сталин, сражавали се на украинска земя през Втората международна война, само че ще ви дам един образец от напълно близкото минало. По време на кулминационната точка на чеченския спор (1999-2000 г.), съветските войски, ангажирани там, са не по-малко от 80 000 (а по някои данни наближават и 100 000). При това приказваме за страна, която може да бъде прекосена с автомобил за час-два (17 хиляди кв. км). Именно високата централизация на военни елементи в последна сметка разрешава на Москва да откри здрав надзор над гордите кавказци, и то откакто сраженията там не престават към петнайсет години.

Ситуацията в Украйна е тъкмо противоположната. Фронтовата линия е толкоз дълга, а силите на агресора към този момент са толкоз малко, че някои сектори са прикрити от една шепа руснаци. Липсата на войски си проличава изключително в тиловата зона, където е невероятно сега да се откри цялостен надзор върху окупираните територии. Това си проличава, да вземем за пример, по високата интензивност на всякакви партизански групи, както и по на практика безнаказаните рейдове на украинските командоси.


Част от съветските военнопленници, върнати назад в родината си след замяна с украински военни
Ниската компактност на съветските войски в Украйна беше доказана и от двама задгранични военни репортери работещи там, с които имах достойнството да беседвам по-рано тази седмица. Те свидетелстват за това, че в доста от по-големите обитаеми места контролът се реализира най-много от блок-постове, които ревизират пътния трафик, както и от комендантство и патрули. Отсъстват, обаче, по-значителни гарнизони. В някои места, като дребни села настрана от огромните автомагистрали пък, няма никакво военно наличие, т.е., те са по-скоро окупирани единствено номинално.

Високите загуби измежду персоналния състав на въоръжените сили на РФ през последните месеци доведоха до това, че доста от частите, сражаващи се в Украйна сега, съществуват по-скоро на хартия, в сравнение с като действителни бойни единици. В някои роти дефицитът е до 70%, т.е., в случай че една рота, да речем по щат, би трябвало да наброява 100 индивида, в реалност тя не разполага даже и с 30 бойци, годни да държат оръжие. Това, от своя страна, мощно лимитира опциите им да извършват бойни задания. Неслучайно съветският министър на защитата Шойгу в изявление след излизането на указа за мобилизацията, съобщи, че първото нещо, за което ще бъдат употребявани новите попълнения, е " уплътняване на войските " в Украйна.
Провалът на " скритата " готовност
Тъй като към момента не е оповестена публично война, Путин още в самото началото на " специфичната военна интервенция " се сблъска с проблем, за който в началото не му се налагало да мисли – че няма да може да изпраща на фронта наборници, а единствено военнослужещи по контракт. Това на практика незабавно мощно го ограничи откъм благоприятни условия да основава даже и неголеми тактически запаси, както и да попълня загубите. Опитите да принудят повече военнослужещи да подпишат контракти не бяха посрещнати с огромен възторг и, разумно, не доведоха до набъбване на окупационната войска. Напротив, мнозина съветски бойци, усетили върху себе си силата на украинското оръжие, направиха всичко допустимо да избягат от касапницата.

След това на напред във времето излязоха частните военни компании като " Вагнер ", както и някои по-малко известни, които се пробваха да изкушат авантюристи и най-много обезверени от финансовото си състояние хора с колосални за съветските стандарти месечни хонорари. Това, предстоящо, имаше стеснен резултат и скоро по-късно шефът на " Вагнер " Пригожин мина всевъзможни морални граници и стартира да вербува пандизчии. Така, от началото на август досега, на бойните полета в Източна Украйна, след оптимално скъсена подготовка, се появиха почти няколко хиляди потвърдени взломаджии, насилници и даже убийци, които бързо усетиха усета на личната си кръв.

Междувременно съветските губернатори, интензивно подпомагани от финансово надъханата публична агитация, прекараха лятото в обезверени опити да съберат мощна " доброволческа " войска, която да бъде изпратена в украинската месомелачка. Използвани бяха нормалните причини като " високо възнаграждение ", " цялостно обществено подкрепяне " и " да спасим Майка Русия от НАТО и укро-нацистите ". Създадени бяха прочут брой " доброволчески " батальони (по най-груби сметки с обща бройка към 10 хиляди души), в чиито редици се вляха най-вече мъже на междинна възраст с явни парични проблеми, както и прочут брой патриоти-идеалисти от глухата провинция, решили да откликнат на " зова на Родината ". За това какво е било равнището на подготовката на тези " батальони на отчаянието " можем да съдим по обстоятелството, че наскоро в украински ръце е попаднал " доброволец ", който е подписал контракта си три дни преди този момент.

На този декор много екзотично звучаха информациите за " хиляди сирийски наемници ", които се очакваше всеки миг да се появят в Донбас, както и за " 100,000 корейци ", които щели да бъдат изпратени от Северна Корея, с цел да громят международния империализъм.
Структура на съветската готовност
В своето изявление Шойгу загатна за първа вълна от 300 хиляди резервисти, които ще бъдат изпратени да водят война в Украйна. Акцентът беше подложен върху обстоятелството, че първата вълна мобилизирани ще се състои извънредно от хора, служили в армията, и най-много такива с военен опит. Това, несъмнено, има своята логичност, тъй като точно такива хора по-бързо биха се приспособили към изискванията на бойното поле, а също така се нуждаят от по-кратка предварителна подготовка. Приблизително по същото време се появиха и информации за най-търсените позиции – танкисти, артилеристи и водачи.

Само за към 24 часа си пролича цялата двуличност, двуличие и противност, върху които е построена съветската държавна машина сега. Отвсякъде заваляха известия, че не се съблюдават никакви възрастови и други ограничавания, а всеки район просто преследва някаква квота. Призовки получиха огромен брой хора, които в никакъв случай не са служили в армията, като и такива със съществени болести, а в една от провинциите в " глубинката " свикан е бил даже и труп.

Журналистка от Бурятия изяснява при какви условия мъжът ѝ е бил мобилизиран в армията.

В ход е същински лов на хора. Преди два дни разговарях с един от контактите ми в Москва, 63-годишен офицер, който сподели, че устно и импровизирано са го предизвестили, че може в даден миг да бъде свикан, тъй като има опит в специфичните служби и ще им бъде нужен. Той обаче повече се тревожеше за сина си, 33-годишен жених, който в никакъв случай преди този момент не е ходил боец.

Иначе това, което за момента излиза наяве от формалните документи е, че в армията могат да бъдат призовани хора от възрастовия диапазон 18-70 години, в това число и дами. Мобилизационният запас на Руската федерация е оценен на към 25 милиона, от които 2 млн. са непосреден запас. Неписано предписание гласи, че при положение на война една страна може да си разреши да вкара във въоръжените сили до 10% от популацията си, без да рискува да се срути като конструкция, тъй че, най-малко на доктрина, украинската месомелачка може да погълне още народ.
Резервната войска на Путин
Подобно на украинските военни специалисти, и аз с интерес изучавах фрагментите от формалните репортажи и обществените медии, с цел да се опитам да придобия някаква бегла визия за това какви хора ще се бият в Украйна поради мегаломанските упоритости на Путин. Това, което видях, не ми вдъхва необикновен оптимизъм, че множеството от тях ще съумеят да се върнат живи и здрави оттова. Имаше огромен брой мъже на възраст към и над 40 години, които явно не са се натоварвали физически от години, на сборовете и в рейсовете всеобщо се пиеше алкохол, а относително рядко се виждаше и някакъв възторг.

Типично по съветски, мобилизирани мъже се наливат с алкохол преди да се качат на рейсовете, обезпечени от армията.

Това, което мен обаче ме шокира най-вече, бяха неколкократните анонси на техните командири, че им следва към две седмици предварителна подготовка, преди да бъдат изпратени на фронта. Т.е., типично по съветски, ще се работи " на парче " и незабавно ще се " запушват дупки ". Явно ще се разчита, че резервистите ще се дообучават в действителни условия, пък който оцелее – оцелее.

Основният проблем на днешната съветска войска е, че за разлика от руската, тя е подготвяна за всичко друго, само че не и за продължителна стандартна война. Тя е структурирана по този начин, че да нанася мощни светкавични удари по земя, въздух. Също по този начин може да се оправи относително сполучливо с местни протести, партизанска война и " изнесени " експедиционни интервенции като тези в Сирия. Същевременно тя няма задоволително модерни полигони и съвременни бази, които да поемат една огромна вълна от мобилизирани (счита се, че сегашният им потенциал е някъде до 100 хил.), както и офицери, които да проведат подготовката. (Говори се, че при една от последните военни промени, извършени при предшествениците на Шойгу, са уволнени близо 200 хиляди настоящи офицери.)

Руски военнен оповестява на мобилизирани какъв брой ще трае подготовката им преди да заминат на фронта – общо 17 дни.

Затова съкратената подготовка, през която ще мине следващата порция " пушечно месо ", предопределена за украинските бойни полета на този декор наподобява изцяло разумна. Смятам, че тези 300 хиляди, оповестени от Шойгу, са по-скоро някаква имагинерна стойност, изречена за утешение на обществото, а в реалност от време на време на фронта ще бъдат изпращани разнообразни по размери " мобилизационни талази ".

Група мобилизирани руснаци пиянствуват преди да се насочат към военната база.

Другият огромен проблем, който ще затрудни усилването на съветската войска, воюваща в Украйна, е неналичието на задоволително въоръжение и съоръжение от всевъзможен тип. Забележете по какъв начин единствено се построяват украинските въоръжени сили сега – изпод нагоре, методично и поредно, според всички стандарти на НАТО. Обръща се внимание на всеки подробност – каски, бронежилетки, облекло, обувки, храна, вода, лични такъми, информационни средства, уреди за нощно виждане и какво ли още не. Физическата подготовка е на извънредно равнище (много от украинските бойци като контур наподобяват олимпийски спортисти, а множеството са 20 и 30-годишни), а също така при всяка опция се организират и тактически тренировки в условия, близки до бойните от инструктори, минали школовката на НАТО. Не бива да забравяме, че Украйна разполага със забележителен човешки запас, както и елементи, намиращи се в тила. А ротацията при една продължителна война е доста значима, тъй като разрешава от време на време тези бойни единици, които са претърпели загуби, да се изтеглят за попълване и отмора, а местата им на предната линия се заемат от свежи такива. Именно по този начин се съхранява най-важният запас на всяка войска – човешкият.

Една от най-характерните подиуми на съветските летища през миналите дни.

Неслучайно подчертавах върху физическата подготовка. Това, което носи актуалният боец по себе си и върху себе си, тежи от време на време до 32 кг. Освен това, в хода на багра постоянно се постанова да се сменя огнева позиция, да се трансформира направлението на офанзивата, да се сближава с съперника, да се води ръкопашен пердах, да се преодоляват трудности, да се излиза бързо от зоната на обстрел, да се слиза и качва върху някаква бойна машина, да се товарят и разтоварват огромни размери амуниции и какво ли още не. Колцина от отрудените чичковци, които Путин обезверено навлече с униформи, ще са способни на такива олимпийски достижения?


Хиляди излязоха по улиците на съветските градове, с цел да стачкуват против мобилизацията
В естествените страни подготовката на нови войскови единици е умишлен и планомерен развой. В Съединени американски щати, да вземем за пример, се смята за редно един пехотен батальон да мине цялостен цикъл на подготовка " лято-зима ", т.е. една календарна година, с цел да се одобри, че е постигнал нужното равнище на подготвеност. При настоящия ход на войната, обаче, надали някой съветски старши офицер ще получи толкоз време за подготовка на бойците си. По-скоро всеки кадърен да държи оръжие ще бъде изпращан при първа опция в касапницата. Така че най-вероятно ще забележим една и съща неведнъж повтаряща се тъжна картина - зле облечени съветски бойци с незадоволително добра екипировка, някои от тях към този момент мъртви, на които с приоритет им е докарвано огромно количество боеприпаси и гориво, пък всичко останало – както се получи.
Тупинизъм
В момента кремълският самовластник наподобява на човек, който е стигнал средата на тресавище и постепенно потъва, само че е уверен, че в случай че продължи напред, ще доближи до края му и ще се измъкне. Но нормално не става по този начин.

Пенсионираният съветски полковник Михаил Ходарьонок наскоро означи, че с цел да се разчита на някакъв поврат в Украйна, е нужна войска от най-малко 600-700 хиляди души, т.е., към най-малко четири пъти по-голяма от сегашната. Но с цел да бъде доближено едно такова равнище, е нужно да вземем за пример, тези 300 хиляди от първата мобилизационна вълна да бъдат арестувани, подготвяни търпеливо в тила, освен това отчитайки опита, получен досега в Украйна, уместно екипирани и въоръжени, и едвам по-късно изпратени на фронта, по-възможност без да бъдат раздробявани на дребни " късчета ". Oт стратегическа позиция най-разумно би било една такава мощна мощ да бъде употребена за едно масирано нахлуване напролет, когато надали климатът ще сервира изненади. Но откровено се колебая това да се случи.

Една от аргументите за неосъществимостта на сходен сюжет е неналичието на задоволително въоръжение. През последното десетилетие Путин се изживяваше като владетел на света и обилни количества от най-модерното въоръжение бяха продадени на " другарски " страни и сътрудници със съмнителна преданост. Венецуела, да вземем за пример, се снабдява със 192 танка Т-72, а Никарагуа – с 50. 185 бройки от най-модерния вид танкове Т-90 са изпратени в Алжир. Не единствено с тези страни, само че и с обичайни консуматори като Индия, Египет, Либия, Сирия, Зимбабве, Судан и други бяха подписани многомилиардни покупко-продажби за доставка на бронирани машини, ракетни комплекси, хеликоптери и самолети. Същевременно, в Украйна някои от съветските съединения са екипирани с остарели руски мостри, извадени от складовете от Студената война.

Грешките на Путин в геополитически проект не се изчерпват единствено с разпределяне на въоръжение под дърво и камък. Заради остарели вражди, зле премислени изявления и едвам прикрити планове, Русия се снабди небрежно с значителен брой неприятели. Към обичайно отрицателните японци (заради Курилските острови), турци, поляци, естонци, латвийци и литовци, през тази година се прибавиха и финландци и казахи. Подплашени от нападателната изразителност на съветската агитация и най-много от непрекъснатите подмятания на високопоставени съветски държавни люде, Финландия, дружно с Швеция, побързаха да се самопредложат за участие в НАТО, а в Казахстан съществено се тормозят, че могат да последват ориста на Украйна и надлежно се готвят да се отбраняват.

Всички тези евентуални горещи точки принуждават Путин да държи войски в тези региони, които другояче биха му свършили чудесна работа в Украйна. А както ни учи историята, никой не е спечелил война, в случай че е трябвало да се бори на повече от едно полесражение.

ОЩЕ АНАЛИЗИ НА КАМЕН НЕВЕНКИН ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР