В сряда в Националното външно оценяване след 7. клас на

...
В сряда в Националното външно оценяване след 7. клас на
Коментари Харесай

Карабашлиев: Историята в разказа „Череши“ резонира с младите хора

В сряда в Националното външно оценяване след 7. клас на учениците им се падна да пишат обстоен преразказ от името на безпристрастен повествовател на творбата „ Череши “ на Захари Карабашлиев.

За пръв път се случва наш публицист съвременник да стане част от външното оценяване по литература.

Самият Карабашлиев описа в „ Тази заран “, че е приел новината с леко разстройване, само че и наслада. Разбрал, до момента в който бил в запушалка на границата с Гърция.

„ Към мен се обърнаха от Министерството на образованието и науката в края на предходната година с покана да вземам участие със своя роман. Аз отхвърлих, точно с тази причина, че в моето схващане сходен тип преразказ е бил обвързван с преразказ на класици или типичен творби. След това обаче поканата беше възобновена един или два пъти и аз се оставих да бъда уверен, мисля за положително, да вземам участие и в случай че мога да бъда потребен образованието да е по-близо до действителността, до актуалните проблеми и тематики. Това е роман за един млад мъж, който е живял дълги години в чужбина и се връща да продаде наследствени парцели и се случва нещо, което го кара да остане. Мисля, че това беше нещо, би резонирало добре с младежите “, описа Карабашлиев.

Чуйте цялото изявление във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР