В сряда турската лира поевтиня със 7% до рекордно ниско

...
В сряда турската лира поевтиня със 7% до рекордно ниско
Коментари Харесай

Турската централна банка се връща към рационалния подход към лихвите

В сряда турската лира поевтиня със 7% до рекордно ниско равнище в най-голямата си дневна ликвидация от историческия срив през 2021 година насам, защото новоизбраното държавно управление наподобява разхлаби стабилизиращите ограничения в своя завой към по-ортодоксални политики, оповестява Reuters.    Лирата е подложена на напън, откогато президентът Тайип Ердоган беше избран отново на 28 май, като при започване на деня е достигнала до равнище 22,98 по отношение на $. За малко тя е била и 23,16, с което загубата на стойност на турската валута през тази година надвишава 19%.    Ердоган разгласи новия си кабинет през уикенда и назначи за финансов министър Мехмет Шимшек, някогашен вицепремиер, който е приветстван от задграничните вложители, защото по-рано разяснява, че икономическата политика би трябвало да се върне на " рационална " основа.   

Пазарите чакат и назначението на нов шеф на централната банка на мястото на Сахап Кавчоглу, който ръководеше намаляването на лихвените проценти при неортодоксалния метод на Ердоган. 
" Наблюдаваме нормализиране на политиката ", споделя Тим Аш от BlueBay Asset Management пред осведомителната организация. " Мисля, че виждаме въздействието на това, че Шимшек упорства Турската централна банка да предприеме разумен курс ".    През по-голямата част от тази година управляващите в страната поеха практическа ролята на валутните пазари, употребявайки десетки милиарди долари запаси, с цел да поддържат постоянен курс на лирата. И съгласно банкерите продължаващото последователно обезценяване на турската валута ще докара до възстановяване на пазарните условия и ще спре намаляването на запасите на централната банка.    " С всеки минал ден лирата се приближава до равнище, което няма да се постанова да бъде защитавано с запаси. Очаквам загубите да продължат още известно време ", разяснява пред Reuters форекс трейдър, добавяйки, че внезапните загуби в границите на деня демонстрират, че валутата се приближава до " предстоящите равнища ".    Някои анализатори чакат лирата да доближи даже до диапазона 25-28 по отношение на $.   

Завръщане към рационалното 
Под натиска на Ердоган, самоопределящ се като " зложелател " на лихвените проценти, централната банка понижава главния си лихвен % до 8,5% от 19% през 2021 година, с цел да подтиква растежа и вложенията. Но това води до рекордна рецесия на лирата през декември 2021 година и изпраща инфлацията до 24-годишен връх от над 85% през предходната година.    Завръщането на Шимшек, който към този момент е бил министър на финансите и вицепремиер в интервала 2009-2018 година, алармира за отдалечаване от тези неортодоксални понижения макар високата инфлация, които провокираха над 80% ерозия в цената на лирата за пет години.    “Ердоган обмисля да назначи за шеф на централната банка Хафизе Гайе Еркан, върховен финансов управител в Съединени американски щати, Еркан ще бъде петият началник на централната банка на страната в границите на четири години, откакто Ердоган уволни предходните шефове като част от честите промени в политиката си ”, показва още Reuters.   

Турските управляващи се надяват, че задграничните вложители ще се завърнат след дългогодишна отдалеченост, само че пазарни наблюдаващи предизвестяват, че в предишното Ердоган се е обръщал към стандартни политики, единствено с цел да промени мнението си малко по-късно. 
" Дори и без политическа интервенция, процесът на извеждане на Турция на резистентен път ще бъде плевел и евентуално ще включва забележителна обезценка и по-висока рентабилност ", споделя Пол Макнамара, шеф на отдела за дългови принадлежности на разрастващите се пазари в компанията за ръководство на активи GAM. " Смятаме, че справедливата стойност на лирата евентуално е с към 15% по-ниска, само че преодоляването на девалвацията без основна външна поддръжка ще бъде отчайващо сложна задача ".     По думите му ортодоксалният завой би включвал на първо място да се разреши на лирата да откри стабилно равнище без намеса и да се изостави фактическият финансов надзор, който е в действие сега. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР