В сряда депутатите от Комисията по външна политика приеха проект

...
В сряда депутатите от Комисията по външна политика приеха проект
Коментари Харесай

Депутат от ПП: Прави се анализ какво е възможно да дадем в помощ на Украйна


В сряда депутатите от Комисията по външна политика одобриха план на решение, с което Народното събрание да даде „ зелена светлина ” на държавното управление за оказване на „ финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна ”. Военна помощ категорично не е упомената. Последната дума имат народните представители в пленарната зала.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4465
„ В момента се прави разбор на това, което е допустимо да дадем на Украйна. Освен това какво желаеме да дадем и с изключение на разграничителните линии в обществото, има и миг на вероятното ”. Това съобщи Атанас Михнев от „ Продължаваме Промяната ”, който е зам.-председател на Комисията по външна политика в Народното събрание.

„ Важно е този разбор да пристигна от Министерския съвет. Затова текстът е, че даваме мандат на Министерски съвет. Позволяваме му да каже какво можем да дадем като механически средства със защитна цел без да дефинираме, а можем и да дефинираме през днешния ден, и Министерският съвет ще реши какво да даде. Важно е да помогнем, само че и да запазим нашата национална сигурност ”, сподели още той.

Очаква се в четвъртък тематиката за възможна помощ към Украйна да бъде водеща в парламента.

„ В пленарна зала към момента има опция да се вършат оферти и разяснения. Текстът, които ние от Политическа партия внесохме, слага тази техническа помощ за защитни цели в по-широк подтекст – помощ за украинските бежанци у нас, икономическата помощ, глобите. Защитна цел могат да извършват бронежилетки и каски. Не споделяме единствено това. Нека да забележим какъв ще бъде финалният текст ”, разяснява Михнев.

„ Не бива да се усеща, че ние не сме пълностоен сътрудник в Европейски Съюз и НАТО. Затова в претекстовете на решението ни сме записали нашата твърда и непоколебима позиция в поддръжка на народа на Украйна. Правим това от първия ден. Ние сме солидарни с всеки един народ, който е атакуван, което няма нищо общо с ненавист към съветския народ. Ние се противим на режима на Путин ”, уточни още той.

„ Подкрепям тезата на премиера, че всеки ден ние разширяваме помощта си за Украйна. Трябва да оказваме помощ на украинския народ с механически средства със защитна цел. Украинският народ споделя, че има потребност от всичко – от каската до самолета. Не всичко обаче можем да дадем ”, добави зам.-председателят на Комисията по външна политика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР