В Средните Родопи е разположено свято място. Там се извисяват

...
В Средните Родопи е разположено свято място. Там се извисяват
Коментари Харесай

Кръстова гора – чудото на вярата, което лекува духовни и физически болки

В Средните Родопи е ситуирано свято място. Там се извисяват три върха, които образуват заветен енергиен триъгълник: Кръстова гора – Караджов камък – Белинташ. Те са били светилища още от антични времена.Трите родопски върха с съвсем идентична височина (1418, 1448 и 1226 метра), които сякаш се оглеждат един в различен.


Хората имат вяра, че в Кръстова гора се намира една от точките на света, където „ Господ слиза при земните хора “.

Според легендите кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос, е прикрит в дебрите на Средните Родопи. До 17-ти век разпятието е било защитавано точно в манастира „ Света Троица “. Тогава обаче турците унищожават манастира до основи и помохамеданчват популацията в региона. Но трима черноризци – монаси съумяват да скрият реликвата в една пещера наоколо.

Вярва се, че тази светиня прави Кръстова гора вълшебна, тъй като в недрата си крие Христовата мощ.

През 1933 година по тези земи се заселил Йордан Дрянков, който бил роден в село Ковачевица и до края на живота си бил извънредно набожен. Една вечер той имал привидение – Бог му разкрил, че в предишното на хълма е имало хубав храм, където се съхранявал Христовия кръст и в този момент той би трябвало да сложи на върха нов кръст. Човекът разказал на цар Борис Трети за своя сън и през 1936 година, с поддръжката на цар Борис Трети, на най-високата точка на Кръстов връх бил подложен огромен железен кръст, който станал най-изконният знак на местността.

По време на освещаването на кръста от свещеника Петър Василев Кошелев, върху менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче и литнало към западното нагорнище на връх Кръстов. Хората последвали гълъба и по този начин разкрили мястото на остарялото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една канара. След разчистването на насъбраните камъни от това място бликнала вода. Това е тъкмо аязмото наоколо до църквата, което се назовава „ Гълъбичката “ и от което хиляди вярващи в чудодейната му лечебна мощ си наливат вода с вяра за излекуване.


Друго поверие гласи, че отиването до Кръстова гора не трябва да бъде планувано, а то ще се случи когато Господ реши това.


През 1995 година трима братя помаци от село Белица разрязали на три елементи кръста, тежащ 66 кг, и го откраднали. Съвсем скоро по-късно двамата от крадците умряли ненадейно, а третият брат се уплашил и захвърлил останките от кръста в дерето покрай манастира. Тогава като по знамение ги намерил един локален пастир и кръстът бил възобновен.


Поклонниците имат вяра, че този кръст има лечебна мощ, по тази причина не е инцидентно, че пред него постоянно се извива дълга опашка от хора.

Отрупват го с облекла, които хората обличат по-късно, с цел да им донесат излекуване от заболявания и премеждия. И в действителност, след посещаване на Кръстова гора, хората описват, че на всеки се е случило някакво знамение.


Към кръста се стига по пътека, оградена от общо 12 параклиса.

Те носят имената на дванадесетте апостоли

Когато времето е неприятно, а също и през нощта, в тях се подслоняват доста вярващи. Жените, които желаят да забременеят, преспиват една нощ в някой от параклисите или на друго място на хълма. Вярва се, че по-късно Бог ще им помогне да се снабдят с рожба.

Наоколо по камъните могат да се видят като че ли изрисувани от природата кръстчета.

Хората, пристигнали тук, си взимат от тях с вярата да им донесат здраве и шанс.

Много хора са ставали очевидци на чудесата, които са се случвали на Кръстова гора. Всеки петък по време на нощните бдения, доста от хората, същински вярващи в силата на Бог, може да бъдат споходени от видения които им предсказват бъдещето.


Храмът “Покров на Света Богородица ” е единственият в България, където вярващите могат да участват на нощна литургия

Тя стартира в 0:00 часа и завършва към 2:00 часа в среднощ. Казват, че силата на Святото място е най-силна на Кръстов ден – 13 против 14 Септември всяка година.

По време на литургия в църквата хората носят питка, върху която поставят свещ. След като бъде осветлен хляба, той се раздава на присъстващите. Носят се и облекла за освещаване по време на литургията. След това се преспива с осветена дреха на самата Кръстова гора или тя се дава на болен да я облече, с цел да си отидат неговите заболявания и проблеми.

Някои от поклонници споделят, че след литургия на небето се появявал обликът на целия Eрусалим, блестящ измежду звездите. Други описват, че нощем над храма видели да виси светещ голям кръст. По време на вечерня от време на време се чували песните и стъпките на дванадесетте монаси, които били посечени през 17-ти век от турците поради отхвърли им да предадат вярата си.


Чудодейният дъб на Кръстова гора също е едно от невероятните места там, който се посещава за здраве и излекуване. Той се намира до лечебното аязмо, от което вярващите си наливат и пият вода.

Клоните на дъба са сплетени по забавен метод – образуват кръговиден отвор, като се има вяра, че през него могат да минат само праведните. В дънера на дървото пък има голям брой дребни хралупи. Вярващите пъхат вътре ръцете си, с цел да се заредят със мощ и да получат помощ от вълшебното място.

Хората идват на Кръстова гора с религия, с вяра за излекуване. Едни признават, че са получили здраве, други – че са намерили правилния път, а трети още си чакат чудото.
Инфо: bgnow.eu

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР