В средата на миналата седмица Дневник публикува позицията на Георги

...
В средата на миналата седмица Дневник публикува позицията на Георги
Коментари Харесай

Светлана Куюмджиева: В Закона за обществените поръчки има празноти по отношение на културата

В средата на предходната седмица " Дневник " разгласява позицията на Георги Гочев за провалилото се показване на плана " Медея " на Дните на европейския комшия в другата европейска столица на културата тази година - италианския град Матера.

" Дневник " потърси за коментар фондация " Пловдив 2019 ", от чиято страна е била и поканата за присъединяване на плана " Медея " на Дните на европейския комшия. Артистичният шеф на фондацията Светлана Куюмджиева отговори, че пазаруването на билети за пътуването до Матера е било възпрепятствано от празноти в Закона за публични поръчки, що се отнася до неговото действие в региона на културата.

По нейни думи невъзможността самолетните билети да бъдат купени е резултат от неналичието на законово позволение за разходване на средства, което заради административните периоди на публичната поръчка не е било получено до два дни преди отпътуването. А екипът е поканен да показа България едвам в края на месец април, тъй като на собствен ред поканата за присъединяване в Дните на европейския комшия в Матера е получена от фондация " Пловдив 2019 " на 17 април.

" Дневник " разгласява позицията на Светлана Куюмджиева по този въпрос.

Какви са въпросните административни спънки, заради които не е било допустимо билетите да бъдат закупени?

- Като начало се постанова още един път да уточним, че макар че се следи и прави оценка от Европейската комисия, планът Европейска столица на културата се реализира напълно с локални обществени средства, а не с европейско финансиране. Единственото европейско финансиране в плана идва под формата на извоювани спомагателни планове в границите на самодейността, за които фондацията кандидатства наедно с всички останали, или под формата на премията " Мелина Меркури " от 1.5 млн. евро, които " Пловдив 2019 " завоюва през предходната година за упоритата си работа и сполучливото си показване в подготовката.

В съответния случай непоемането на самолетни билети не е тъкмо административна спънка, а взаимозависимост на фондация " Пловдив 2019 " от съблюдаване на законово регламентирани процедурни правила. Като институция, която разходва обществени средства в България, фондацията прецизно съблюдава регламентираните в Закона за публични поръчки и Договора за действието на Европейски Съюз правила.

Това строго съблюдаване на нормативната уредба от Фондация " Пловдив 2019 " проличава в оповестеното в уеб страницата на Профила на купувача Решение № 35 на 28.01.2019 г . за преустановяване на процедура обществено съревнование с предмет " ОСИГУРЯВАНЕ НА САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ И ХОТЕЛСКО НАСТАНЯВАНЕ ЗА НУЖДИТЕ НА ОБЩИНСКА ФОНДАЦИЯ " ПЛОВДИВ 2019 " Пожарна охрана ДВЕ ОБОСОБЕНИ ПОЗИЦИИ " заради открито нарушаване в стадиите на осъществяване на процедурата. То наложи ново осъществяване на процедура със същия предмет.

Всяко възлагане на социална поръчка е обвързвано със съблюдаване на законово открити периоди, чието нарушаване води след себе си строги имуществени наказания и санкции. Дори и за неповторим и строго характерен план като Европейска столица на културата изключения в закона няма. Протяжността във времето се предопределя от размера и сложността на публичната поръчка, както и от броя на подадените предложения за всяка от обособените позиции, т.е. не може авансово да се фиксира нейният край. Обстоятелства, свързани със съблюдаване на законови процедурни правила, не могат да бъдат обект на обществени категории като недобросъвестност или непочтеност.

 От изложбата предишното лято с детски рисунки на Медея и Язон
© фейсбук/

От изложбата предишното лято с детски рисунки на Медея и Язон

Как действа Законът за публичните поръчки, що се отнася до администрирането на културна активност?

- Законът за публични поръчки не съдържа специфични правила или условия, свързани с съответни културни потребности, което да обуслови по-кратки периоди или отклонения от дейностите на комисията за осъществяване на асортимент на претендентите и участниците, разглеждане и оценка на офертите и други, що се отнася до една от процедурите - " обществено съревнование ". По отношение на културната активност в Закона за публичните поръчки са избрани правила, които дават опция за непосредствено възлагане на публични поръчки с планирана стойност до 70 хиляди лева без Данък добавена стойност (която важи за интервал от 12 месеца назад) при услуги по образуване на културни събития, фестивали, панаири и изложения и други. Различните типове процедури в закона оферират възлагане на публични поръчки за културни услуги със съответни стойностни прагове, които са незадоволителни и мъчно използвани за огромен план като Европейска столица на културата и като цяло в неговите регламенти културните действия са оставени постоянно в ниския ценови диапазон. Законова празнина е да вземем за пример неналичието на специфики що се отнася до провеждането на културни събития, които са свързани със строги естетически критерии, пространствена мисъл и изчерпателност на потребления способ, които сами по себе си могат да обусловят по-висока планирана стойност от законово регламентираната за съответния тип процедура.

Защо резервациите са направени седмица преди отпътуването ?

- Съгласно разпоредбите и изискванията на самолетните компании, всяка цена има своите рестрикции - най-често резервациите са годни 24 часа след основаването им, след което или би трябвало да се платят и издадат, или отпадат и се вършат нови, които не подсигуряват, че ще са на същите условия. Издаването на билет в нашия случай може да стане единствено след законово позволение за разходване на средства. В случая, въпреки и да бяха направени голям брой подновявания на резервации и инспекции всеки ден, до момента в който се изчакваха административните периоди на публичната поръчка, до два дни преди полета такова не се получи.

За целия развой на изчакване и несигурността в кой миг може да се получи позволение поканените сътрудници от план " Медея " бяха авансово известени. Важно е да се посочи от кого въпреки всичко са поканени тези сътрудници да показват плана си в Матера. Поканата за това посещение идва от " Пловдив 2019 ". То не е част от самия план, нито е инициирано извън . Въпреки че не разделяме плановете си на " чисти " и други, сме избрали да представим Пловдив точно с плана " Медея " като акцент в програмата поради големите старания и принос, които са вложили както неговите основатели, по този начин и всеки един от участниците, включително и екипът на фондация " Пловдив 2019 ". За да бъдем напълно честни и лоялни към сътрудниците, които сме поканили, и с откровено предпочитание да предоставим тази спомагателна опция за тяхна изява, ние сме потърсили решение на казуса макар множеството си административни зависимости.

Защо цената на билетите е към 1500 лева на човек?

- Фиксираните дати на форума в Италия не съответстват с полети от София на нискотарифни самолетни компании, които да дават опция за по-ниска пазарна цена. За дестинацията Бари / Матера няма пряк полет от София в датите на събитието. Полет с прекачане през различен град постоянно води със себе си по-скъп билет. Към цените на самолетните билети има и добавка такса за багаж, с цел да не се пътува единствено с ръчна чанта. Цитираната ориентировъчна стойност на полета бе най-ниската все още за пътническа класа.

 Според Светлана Куюмджиева в Закона за публичните поръчки има основни пропуски, що се отнася до културната активност.
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Според Светлана Куюмджиева в Закона за публичните поръчки има основни пропуски, що се отнася до културната активност.

Има ли съответна компания, която обслужва пътуванията, свързани с " Пловдив 2019 "? И в случай че да, по какъв начин е определена?

- Фирмата реализатор по обособена позиция 1 " Осигуряване на самолетни билети за потребностите на Общинска Фондация " Пловдив 2019 " е " Атлас Травелс " ЕООД, която е определена посредством обществено изтегляне на чоп, оповестен с протокол, оповестен на 09.05.2019 година в Профила на купувача на възложителя Общинска Фондация " Пловдив 2019 ". Към момента на пораждане на потребността от обезпечаване на самолетни билети за пътуването до град Матера, към момента Фондация " Пловдив 2019 " не е сключила контракт за възлагане на социална поръчка заради законовите периоди за привършване на активността на комисията и периодите за обжалване.

Има ли и какви са компаниите подизпълнители?

- В публичната поръчка по обезпечаване на самолетни билети няма подизпълнител.

Защо екипът на " Медея " е бил поканен толкоз късно да гостува в Матера от " Пловдив 2019 ", което до известна степен е довело до този резултат... Защо не сте възнамерявали от по-рано кои да са представителите на " Пловдив 2019 " на Дни на европейския комшия?

- Денят на европейския комшия се отбелязва в границите на мрежата на европейските столици на културата за първи път през 2018 година, когато Леуварден направиха конгрес за среща за показване на общностни планове или практики, включени в формалните стратегии на градовете столици на културата. Поканата е отворена единствено към градовете ЕСК и няма наложителен и обвързващ темперамент, а се реализира единствено при опция и целенасоченост. Към момента няма открита процедура в " фамилията " на ЕСК градовете дали тази самодейност би могла да се трансформира в традиция. Тази година на 26 март Матера 2019 взеха решение да домакинстват второ издание на форума. На 17 април бе получена покана от Матера 2019 с стратегия, която фиксира изискванията за включване в двудневния конгрес, който ще се състои на 24 и 25 май и който цели още веднъж да сложи в центъра плановете с общностно присъединяване. Принципът на реализиране на форума е - домакините поемат 2 нощувки, изпращащата страна поема пътните за до 3 индивида. Всяка организация, ръководеща Европейска столица на културата, преценя дали да се включи и кого да предложения. Сред общностните планове в програмата на " Пловдив 2019 " има няколко, които показват отличен образец за взаимоотношение на маргинализирани и сегрегирани групи. След като екипът на " Пловдив 2019 " разисква няколко вероятни оферти, избира два плана, единият от които е " Медея ". На 30 април се изпраща покана към тях да излъчат свои представители. Следва преписка с уточняване на детайлите.

Във връзка с оповестената от представителите на плана информация и изясняването на целия проблем държим да отбележим, че намеците за " извиване на ръце " са спекулативни и обидни. Добре е да се обясни, че при своята първична поява в Пловдив уредниците на плана нямаха визия с кои сътрудници от общностите биха могли да работят, с цел да осъществят концепцията си. Фондация " Пловдив 2019 " е предоставила контакти на вероятни локални организации и представители на общности, без да ги дели съгласно персонални или други пристрастия и е съдействала за тяхната връзка, без което считаме, че този план нямаше да бъде вероятен. Организаторите сами са избрали с кого от препоръчаните от нас локални сътрудници да работят и екипът на фондацията е положил всички старания, с цел да отбрани техния избор.

След 18 месеца взаимна работа, с доста компликации в процеса, с доста провокации за превъзмогване и малко преди представянето на финалния резултат от взаимните ни старания ние оставаме с позитивната настройка и имаме вяра, че планът " Медея " има почтено място в програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019. Имаме убеждението, че той ще остави трайна диря като част от наследството на самодейността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР