В средата на март ще излезе книга, посветена на известната

...
В средата на март ще излезе книга, посветена на известната
Коментари Харесай

"Журналистиката не се учи. Тя е начин на мислене" - излиза книга за Нери Терзиева

В средата на март ще излезе книга, отдадена на известната журналистка Нери Терзиева (1952 - 2022), заяви издателство " Хермес ". Тя е озаглавена " Книга за Нери " и е написана от Евгений Тодоров - брачният партньор на Терзиева. " Мисля, че тази книга трябваше да се напише. Опитах се тя да не бъде строго биографична, а в някаква степен да изяснява и някои публични събития от последните десетилетия. Тези, в които Нери е участвала. Мисля, че тези, които се интересуват от историята на прехода, ще намерят някои нови елементи в общата картина ", споделя Евгений Тодоров в изявление, публикувано от издателство " Хермес ".

на 2 юни предходната година. Тя остави забележима диря в историята на българската публицистика, изключително в първите години на прехода. Между 1975 и 1989 година Терзиева работи като кореспондент и водещ в Пловдивския ефирен център, който прави известното икономическо предаване по Българска национална телевизия - " За един милиард ". От 1990 до 1993 година е продуцент и водещ на новинарската емисия " По света и у нас " и програмен шеф в Българската национална телевизия. Основател и шеф е на Ефир 2.

В интервала 1996 - 2002 година Нери Терзиева е прессекретар на президента Петър Стоянов. Автор е на сюжета на кино лентата " Откраднати очи ", отдаден на " Възродителния развой " в България. Чете лекции по медиазнание и връзки с обществеността в Пловдивския университет, а в Софийския университет - новинарство в катедра " Европеистика " на философския факултет.

 Еталонът Нери Еталонът Нери

Евгений Тодоров е ефирен публицист, драматург и режисьор. Автор е на доста книги, измежду които трансформиралата се в бестселър " Особености на филибелийския темперамент ", " Наръчник на носталгика ", " Тайните писма до Бойко Борисов " и романите " Рекет " и " Рекет 2. Бардакът против страната ". Тодоров е създател и на известна серия от пет документални книги " Запомнете Пловдив " - остарели истории, разказани от очевидци.

" Дневник " разгласява фрагмент от книгата, възложен на редакцията от издателство " Хермес ".

Из " Книга за Нери " от Евгений Тодоров

ЕКИП 2

 Книга за НериС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Не помня по кое време тъкмо Кеворк Кеворкян стана програмен шеф. И вместо да идва като другите в Пловдив на оглед, просто подвигна телефона и се обади на Нери. И я предложения да стане водеща в " По света и у нас ".

Тя не можеше да си го показа. Имахме щерка - ученичка.

Аз обаче бързо реших, че предлагането е един огромен късмет да се направи нещо ново и друго в специалността и дадох обещание да стана и татко, и майка. Казах, че в този момент е моментът. След няколко месеца ще бъде късно.

Ами в случай че бях споделил като същински мъж: " Я си спри у дома! "?

Решихме, че опитът ще трае няколко месеца и Нери ще се върне.

Може би това е най-големият ми принос към българската публицистика.

Един месец Нери беше двойка с Васко Василев, който се върна от Париж, където беше сътрудник. В това време Асен Агов беше в Съединени американски щати.

Двамата с Асен вкараха незабравимото " Добър вечер, дами и господа ". Асен написа тези дни, че той го е предложил. На Нери бил финалът: " Бъдете здрави ".

След първите избори, на които не се случи това, на което се надявахме, Асен почнал с " Добър вечер, приятели и другарки ", а Нери траяла: " И дами и господа от Пловдив ". Не си го припомням, може да е анекдот.
След тези избори Пловдив беше останал " синя столица ".

Днес седесарите под тепетата са една шепа.

В архивите си Нери е запазила една емисия от това време. Върху смачканите листове няма параф на генералния шеф - както това ставаше в Българска национална телевизия дълги години. Беше драскано и преподреждано до последния миг. Имаше и вест " Номер 1 ". Това беше нещо ново. И тази вест рядко беше в услуга на мощните на деня.

В едно изявление от това време Нери ясно дефинира своите възгледи за публицистиката, които изповядваше до последния си ден: " Журналистиката не се учи. Тя е метод на мислене, и то на опозиционно мислене. Който го има, който е в положение да се освободи от личните си пристрастия и да гледа с очите на критикар, той е подготвен за публицист. Трябва опозиционно око и ухо. Журналистиката е оръжие против властта, която и да е тя. Не безусловно да я смени, а да я усъвършенства ".

Тогавашният новинарски началник Иван Константинов поемаше ударите като гръмоотвод, само че в един миг се наложи да се намеси. Изглежда, не откри сили да приказва непосредствено с екипа, а написа писмо до подчинените си. В него той подсещаше, че в България се случват всекидневно и положителни неща - влюбват се хора, раждат се деца... Тоест, искаше да подскаже, че се прекалява с рецензиите.

Дали и през днешния ден някой не написа сходни писма на новинарите? И им припомня, че има в случай че не положителни неща, то доста произшествия. Примерно.

Нери известно време пътуваше всеки ден. Вечер се прибираше в Пловдив на стоп. Служебна кола я возеше до караулката и там я оставяше. Само че проститутките от региона, като забелязали новата " колежка ", тръгнали да се разправят с нея.

После станали приятелки.

 Революцията на езика. Как Нери Терзиева върна публицистиката на българите Революцията на езика. Как Нери Терзиева върна публицистиката на българите

Нощните и утринните пътувания не я уморяваха - зареждаха я. Срещаше се с разнообразни хора. Сверяваше си часовника - както се споделяше едно време.

Един път я качва рецидивист, излязъл от пандиза преди два часа. Изглежда, там не е гледал телевизия и не я разпознава. На Нери се постанова да слезе още на Калугерово.

Друг път я качва рейс с служащи от КЦМ. Познават я и стартират да си приказват. Изваждат ракия. По едно време Нери вижда, че рейсът обикаля към Пловдив по някакъв чудноват маршрут. Нери пита какво става, а водачът дава отговор, че през днешния ден няма да работят. Ще си приказват с Нери.

Кой сегашен публицист пътува с работен рейс?

Нери имаше невероятния гений да се схваща с всевъзможни хора.

В оня интервал всяка вечер пред Българска национална телевизия имаше митинги. Основно против Нери и Асен.

Чакаха ги извън и ги замеряха с турски лири.

Самите протестиращи ли бяха измислили тази форма на митинг, или някой им беше подшушнал?
Една вечер ѝ крещяха в лицето, че като туркиня би трябвало да дава отговор и за баташкото кръвопролитие. Такива думи тя не беше чувала дори по време на Възродителния развой.

Защо демокрацията отпуши омразата? Този въпрос и аз си го задавам до през днешния ден.

На ежевечерните митинги против Нери и Асен пред Българска национална телевизия изключително гласовита беше една руса висока жена. Нери обаче беше съумяла да се срещне с нея. Седнали, поприказвали и станали приятелки.

Една вечер се внедрих скрито в митинга. Една жена крещеше: " На Нери ще ѝ избода очите! ". Русата нова другарка обаче запя друга ария: " Нерито е доста добра, да знаете ".

Останалите се нахвърлиха против предателката.

Вече написах първоначално, че " Екип 2 " извърши нещо като екранна гражданска война.

Някой беше написал в тези години, че Съюз на демократичните сили са спечелили борбата за бъдещето, само че Българска социалистическа партия - борбата за историята.

Не по-важна в българските условия е борбата за Българска национална телевизия. Тя продължава и до през днешния ден.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР