В сравнение с 50-60-те години, сегашното състояние на атмосферния въздух

...
В сравнение с 50-60-те години, сегашното състояние на атмосферния въздух
Коментари Харесай

Симеонов: В сравнение с 50-60 г. сега въздухът е нещо като пълна стерилност

В съпоставяне с 50-60-те години, настоящето положение на атмосферния въздух е нещо като цялостна яловост - това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов по време на представянето на плана на Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 година

" Днес благодарение на Световната банка и с напъните на Министерство на околната среда и водите към този момент имаме този документ, който е резултат от финансовата политика на държавното управление за възстановяване чистотата на атмосферния въздух. Този приоритет не е повдигнат единствено поради риска от наказания от Европейски Съюз, а е ангажимент, който сме поели към обществото. Той е обвързван със здравето на децата ни и на нашите родители. Спешни ограничения би трябвало да се вземат и началото и е тази стратегия ", изясни Симеонов, представен от " Фокус ".

Той акцентира, че кабинетът би трябвало да обезпечи подобряваща се околна среда за живот.

" Подобрения съществени има, както и сериозна смяна - това мога да кажа аз, като един от най-възрастните хора в тази зала, който съм се возил в парни локомотиви, които бълваха черни облаци . Даже на брат ми едното око пострада тъкмо от такава искра ", описа вицепремиерът.

Той посочи, че взетите ограничения са ориентирани по две посоки.

" 112 млн. лева са отделени за общините за стратегии за запазване на чистотата на въздуха. Вторите ограничения са национални и би трябвало да се вземат от съответните министерства. Министерство на околната среда и водите би трябвало да води дневния ред. Министерството на превоза би трябвало да вземе ограничения за редовност на колите. Министерството на енергетиката би трябвало да ограничи нездравословните излъчвания от топлоцентралите - там ще имаме най-тежки и евентуално най-скъпи ограничения. Министерството на труда и обществената политика би трябвало да се ангажира със обществените помощи за горива. Министерството на стопанската система има задача по управление положението на горивата. Върху Министерство на вътрешните работи пада отговорността за първичната регистрация на МПС и би трябвало да вкарва и надзор и на пътя ", обясни Симеонов.

Той добави, че ще се разчита и на Националното съдружие на общините за взаимна работа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР