В сръбския град Сремски Карловци, известен с виното и фестивалите

...
В сръбския град Сремски Карловци, известен с виното и фестивалите
Коментари Харесай

В сръбския град Сремски Карловци има уникален музей на кибрита

В сръбския град Сремски Карловци, прочут с виното и фестивалите си, има и неповторим музей на кибрита, оповестява сръбската телевизия РТС.

Собственичката на музея Йована Попович Бенишек споделя, че единствено е траяла заниманието на втората си майка, известната актриса Ясна Новак, която почнала да събира кибрити още през 50-те години на предишния век, до момента в който живеела в Прага. В чешката столица, където и през днешния ден има клуб на колекционерите на кибрити, Новак събрала за 10 години близо 20 000 екземпляра от всички краища на света.

В музея има кибрити с всевъзможни форми, размери, дизайн и материали. Има етикети с портрети на държавници, с претекстове от флората и фауната, с транспортни средства, с карикатури, с реклами на разнообразни артикули. Експозицията се посещава от туристи от целия свят, само че най-интересна е тя за децата.

Според Йована Попович Бенишек в Европа има единствено един сходен музей - в Швеция.

Целта на собственичката е музеят да се трансформира в културен център. В него с изключение на кибритите към този момент са изложени и голям брой художествени фотографии и картини, провеждат се представяния на книги и се изнасят концерти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР