В споделена стотици пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук се

...
В споделена стотици пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук се
Коментари Харесай

Мрежата клокочи: Правителството е обещало по 5000 лева на всеки бежанец от Израел у нас

В споделена стотици пъти обява в обществената мрежа Facebook се твърди, че държавното управление приготвя финансова помощ от 5000 лв. за всеки човек от Израел, който би потърсил протекция в България, оповестява БНР. „ КАБИНЕТА ГОТВИ ПОМОЩИ ОТ 5000 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ ОТ ИЗРАЕЛ! “ се споделя в обявата (без редакторска намеса).

Твърдение: Всеки емигрант от Израел ще получи по 5000 лв.

От пресцентъра на Министерския съвет показаха пред БНР, че информацията е невярна и че не се приготвя финансова мярка, с помощта на която на всеки евентуален емигрант от Израел да бъде предоставена финансова помощ от по 5000 лв..

„ При потребност за лица от Израел, които могат да получат протекция в страната, страната може да обезпечи в началото настаняване, храна, здравни услуги, услуги за достъп до обучение и до пазара на труда “, прецизират още от Министерския съвет.

„ В момента няма индикации за бежанска вълна към България заради войната на „ Хамас “ против Израел “, допълват още от пресцентъра.

От пресслужбата на Държавната организация за бежанците също потвърдиха за БНР, че не се приготвят „ помощи по 5000 лв. за всеки емигрант от Израел “. Освен това от институцията увериха, че за момента няма данни да има бежанска вълна от Израел заради спора сред Израел и „ Хамас “.

Съгласно член 1 от Закона за убежището и бежанците закрилата, която България дава на чужденци, може да бъде леговище, интернационална протекция и краткотрайна протекция.

Международната закрила може да бъде статут на емигрант и филантропичен статут. Убежището се дава на чужденци, които са преследвани поради техните убеждения или активност в отбрана интернационално приети права и свободи. Ако държавните ползи постановат това, президентът може да даде леговище.

Временната закрила се дава при положение на всеобщо нахлуване на чужденци, които са принудени да изоставен страната си по генезис поради аргументи като въоръжен спор, революция и други типове експанзия.

Съгласно член 39 от Закона за убежището и бежанците чужденците, ползващи се от краткотрайна протекция, имат право да останат на територията на България. Те също по този начин има право на труд и професионално образование, на уместно настаняване или на средства за настаняване при нужда, на обществено подкрепяне, както и на здравна помощ при незабавни положения.

Съответно според член 32 чужденец с предоставена международна закрила има право да обитава на територията на Република България за периода на валидността на издадените му български персонални документи. Ако има предоставен статут на емигрант, той има правата и отговорностите на български жител, като се изключи правото да взе участие в избори за държавни и локални органи, в национални и локални референдуми, както и да взе участие в основаването и да членува в политически партии. Той също по този начин няма правото да заема длъжности, за които със закон се изисква българско поданство, нито да бъде военнослужещ.

За лице с възложен филантропичен статут се плануват правата и отговорностите на чужденец с позволено непрекъснато престояване в България.

Законът за убежището и бежанците не планува на емигрант или на което и да било лице, на което е обещано протекция, да бъдат давани по 5000 лв..

Заключение

Твърдението, че на всеки емигрант от Израел ще бъдат дадени по 5000 лв., е НЕВЯРНО. От Министерския съвет показаха, че информацията е погрешна и че не плануват даването на такива суми.

От Държавната организация за бежанците също подчертаха, че такава помощ няма и не се възнамерява. Освен това такава мярка с предоставяне на по 5000 лв. не се планува и в никакъв случай не се е предвиждала за което и да било лице, получило протекция според Закона за убежището и бежанците.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР