В Софийския градски съд (СГС) днес бе публично разпределено делото

...
В Софийския градски съд (СГС) днес бе публично разпределено делото
Коментари Харесай

Делото за сделката с ЕВН влиза в съда, след като беше публично разпределено

В Софийския градски съд (СГС) през днешния ден бе обществено разпределено делото за договорката с ЕВН. Системата за инцидентно систематизиране избра Костадинка Костадинова за арбитър докладчик по проблема.

Вчера стана известно, че

прокуратурата е внесла обвинителен акт против шестима души

Затова обаче не заяви държавното обвиняване, каквато е практиката му по всяко покачване на обвиняване или внасяне на обвинителен акт в съда, а пресцентърът на съда. Обвинените са някогашният стопански министър Трайчо Трайков, някогашният вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, съиздателят на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев, както и против изпълнителния шеф на " Булброкърс " Радослав Рачев и Петър Василев и Любомир Евстатиев също от компанията. Става дума за продажбата на миноритарните държавни дялове в ЕВН.

Зам.-председателят на Софийски градски съд Даниела Борисова, която извърши разпределението на делото изясни, че то се води " критерийно ", тъй като упрекнатите са шестима, очевидците са 66, а томовете доказателства са 95. За такова се дефинира всяко дело, което има над 20 очевидци и над 10 тома доказателства. Тя изясни, че най-тежкото обвиняване по проблема е за занемареност в изключително огромни размери, само че не уточни кой от шестимата е с измамен под наказателна отговорност за това. Отказа и всевъзможен различен коментар по делото и обвинителния акт.

Зам.-шефът на съда сподели още, че Костадинова има два месеца да насрочи делото като може да изиска от ръководителя удължение на периода с още един месец, само че по кое време ще стартира всъщност не може да се каже.

Подготовка за Специализирания съд

" Дневник " научи, че делото е стигнало до съда по молба на един от обвинените - Радослав Рачев. Той се е възползвал от правото си да изиска прокуратурата да внесе обвинителен акт или да приключи следствието по отношение на него, съдът е излезнал с такова решение, а срокът по него изтича в идващите дни. Явно по тази причина прокуратурата е побързала да внесе делото в съда, другояче то е трябвало да бъде прекъснато. От държавното обвиняване не са коментирали нищо по проблема през днешния ден.

Един от упрекнатите Трайков изясни през днешния ден пред " Дневник ", че чака съдът да върне делото на прокуратурата, която ще го внесе още веднъж, само че откакто измененията в Наказателно-процесуален кодекс към този момент в действие и тогава то ще отиде в Специализирания съд (бел.ред. - измененията в Наказателно-процесуален кодекс влизат в действие на 5 ноември и съгласно тях делата против представители на властта ще се изземат от Софийски градски съд и ще се трансферират в специфичния съд). Според него " прокуратурата продължава да не се хвали с това дело ", а за обвиняването си разяснява, че в него няма логичност защото е дал единодушие единствено при започване на процедурата и по-късно нито е давал мнение, нито е подписвал нещо по договорката.

Предистория

В края на предходната година Трайчо Трайков заяви, че е получил призовка на 23 декември и на 28 е притеглен като обвинен. Действията на държавното обвиняване пристигнаха след края на президентската акция, в която Трайков беше претендент на Реформаторския блок и преди акцията за предварителните парламентарни избори. Тогава той разяснява, че " продажбата е осъществена на Българската фондова борса, по спортна методика, утвърдена от Комисията за финансов контрол, в осъществяване на призната от Народното събрание тактика и то не от мен, а от единствения орган в страната, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор (АПСК)...Явно никой не счита, че хората, директно осъществили и одобрили изискванията по договорката са постигнали неприятен резултат. За който аз като министър нямах и не съм и желал да имам опция да въздействам по какъвто и да е метод ". (Бел.ред. - Тогавашният ръководител на АПСК Емил Караниколов сега е министър на стопанската система в третия кабинет " Борисов ".)

През януари тази година след обвиняването против Дянков, от прокуратурата обясниха, че следствието е почнало през 2014 година по сигнал на тогавашния ръководител на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев.

Продажбата на акциите, за които става дума е от 2011 година. Тогава страната като миноритарен акционер в " ЕВН България Електроразпределение " АД взема решение да продаде своите 51 612 бр. акции, представляващи 33 % от капитала на сдружението. Инвестиционен медиатор по нея е " Булброкърс " ЕАД - част от " Алфа финанс холдинг " (което се управлява от Иво Прокопиев). Държавното обвиняване твърди, че " Булброкърс " е употребявал неверни коефициенти при изчислението на цените.

През януари след повдигането на обвиняването, от " Бубркокърс " обясниха, че е " изрично погрешно, че е заобиколен законът, и Булброкърс " е изготвил и е определил цената на остатъчния дял от " ЕВН България ", както и че сдружението е избрало методология за оценка, която ощетява страната. Оценката е направена от самостоятелен лицензиран оценител по методология, избрана от Агенцията по приватизация и следприватизационен надзор (АПСК), както повелява законът и договорът на капиталовия медиатор. " Булброкърс " ЕАД е изпълнявал инструкциите на АПСК, предложил е минимална цена на акция, под която не поучава да се продават дялове, което е признато от организацията. "

През 2014 година Административен съд – София, постановява, че " Булброкърс " не е направил каквото и да било нарушаване при продажбата на остатъчния дял от ЕВН и анулира наказателното разпореждане наложено от Комисията за финансов контрол като погрешно и противоречащо на закона. Съдът приема, че " Булброкърс " е провел предлагането на остатъчния дял от ЕВН напълно по заложените критерии от Агенцията по приватизация и следприватизационен надзор и прецизно следвайки закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР