В София срещите с публиката са около бул. Витоша“ Тази вечер

...
В София срещите с публиката са около бул. Витоша“
Тази вечер
Коментари Харесай

„Нощ на литературата“ в 17 български града

В София срещите с публиката са към бул. „ Витоша “

Тази вечер България ще се включи в 11-тото следващо издание на европейската самодейност " Нощ на литературата ", заяви „ Труд бг “. Целта на събитието, инициирано от Чешките центрове по света, е да запознае публиката със актуалните европейски лирика и прозаичност посредством четения на фрагменти от известни персони на ексцентрични за литературата места, наречени " читателски гнезда ". Този път в самодейността с разнообразни събития ще се включат 17 български обитаеми места – София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен и с. Чавдар.

На всеки 30 минути на 7 септември сред 18 и 21.30 ч. в едно и също " читателско гнездо " ще се чете еднакъв фрагмент - от модерна европейска литература, оповестена след 2000 година и издадена на български език. Откъсите от книгите се сортират от посолствата и културните институти на европейските страни, а публиката може да сформира своя маршрут съгласно персоналните си желания.

В София гостите на събитието ще могат персонално да се срещнат с част от създателите и преводачите на книгите в някои от читателските гнезда, ситуирани в кокетни и изненадващи пространства към бул. „ Витоша “. Сред четците в София са актьорите Владимир Михайлов, Параскева Джукелова, Линда Русева, Данаил Обретенов, Елена Телбис, Петър Русев, Асен Кукушев и други, звездите на дублажа Момчил Степанов и Гергана Пейкова и други.

В Пловдив ще има седем „ читателски гнезда “ – измежду тях са НБ „ Иван Вазов ", Парк " Рибница ", Административна постройка на регион Тракия, Дом на пчеларя, Парк " Каменица ". Във Варна пък ще има 11 читателски гнезда, множеството в Морската градина.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР