В София се проведе втората фаза на съвместното обучение Регионален

...
В София се проведе втората фаза на съвместното обучение Регионален
Коментари Харесай

МВнР и Държавният департамент проведоха втората фаза на съвместното обучение „Регионален отговор при химически, биологически, радиологически и ядрени инциденти“

В София се организира втората фаза на взаимното образование „ Регионален отговор при химически, биологически, радиологически и нуклеарни (ХБРЯ) произшествия “, проведено от Министерството на външните работи и Държавния департамент на Съединени американски щати.

Събитието, чиято първа част се състоя виртуално през октомври 2021 година, събра на едно място представители на институциите по вътрешен ред, сигурност, защита, битка с бедствията и гражданска отбрана, стопанската система и промишлеността, опазването на здравето, околната среда и водите, локалната власт и академичната общественост от България и прилежащите страни-членки на НАТО – Гърция, Румъния, Република Северна Македония и Турция.

Двудневното образование бе намерено от дипломат Мая Добрева, общоприет шеф по политическите въпроси в Министерство на външните работи, и Н. Пр. Херо Мустафа, дипломат на Съединени американски щати в България. В своите обръщения те подчертаваха върху нуждата от повишение на институционалната готовност и координация за ефикасна реакция при положение на сериозен случай от ХБРЯ естество, развиването на народен потенциал за отговор на сходни бедствия и решаващата роля на координацията и съдействието сред органите на централната и локалната управляващи с интернационалните сътрудници в процеса на искане и приемане на интернационална помощ.

В рамките на работния семинар участниците имаха опция да се срещнат с презентации от опитни експерти по проблематиката на ХБРЯ сигурността и предварителната защита на произшествия, да им задават своите въпроси и да обменят с тях хрумвания и скъпа практическа експертиза. Сред гост-лекторите на събитието бяха представители на Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, Европейското командване на въоръжените сили на Съединени американски щати, американския Държавен департамент и Федералното бюро за следствия (ФБР).

Централно място в концепцията на образованието зае сюжет по отношение на мощна детонация в оборудване за произвеждане и предпазване на рискови химически субстанции, ситуирано в покрайнините на огромен град и наоколо до границата със прилежаща страна. Посредством метода на сюжета бяха прегледани въпроси, свързани с активността на способените органи на централната и локалната управляващи в сходна обстановка, шерването на разследваща информация с друга страна, междуведомствената съгласуваност по преодоляване на случая и неговите последствия и дипломатическите дейности по заявяване и приемане на интернационална помощ за справяне с бедствието. В по-малки тематични работни групи участниците разискаха между тях и проучиха националните качества на своите страни и интернационалните благоприятни условия за преодоляване на рисковите последствия на случай от ХБРЯ естество, като обмениха положителни практики и оферти за повишение на националния потенциал, в това число посредством възстановяване на интернационалното съдействие.

В края на работния семинар бяха дефинирани съществени заключения и оферти за рационализиране на националните механизми за реакция при рискови ХБРЯ произшествия, които след това ще бъдат публикувани като неофициални оперативни рекомендации до участващите институции. По този метод ще се осъществя добавената стойност на извършеното образование за подсилване на националната резистентност и гарантиране на националната сигурност на Република България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР