В София пред сградата на Народното събрание започна протестна акция

...
В София пред сградата на Народното събрание започна протестна акция
Коментари Харесай

Протест на КНСБ пред Народното събрание с искане за по-високи доходи

В София пред постройката на Народното събрание стартира протестна акция на КНСБ. Синдикалистите упорстват за по-високи приходи.

Участниците в акцията пристигнаха преди оповестения за 9 часа митинг пред служебния вход на Народното събрание и причакваха депутатите, които идваха на работа, с цел да им връчат своите претенции.

На първо място измежду тези претенции е растеж на минималната работна заплата на 850 лв. и въвеждане на необлагаем най-малко. На входа на Народно събрание е поставена и " синдикална " елха, на която вместо играчки са закачени настояванията - " Доходи за всички, а не за малко на брой ", " Стига към този момент работещи небогати ".

Директорът на Института за обществени и синдикални проучвания Любослав Костов сподели, че от синдиката са подготвени даже със законодателни оферти, с цел да улеснят депутатите в осъществяването на настояванията.

" Вече повече от два месец настояваме за растеж на приходите, на МРЗ, искахме да има бюджет за следващата година, явно няма да има, откакто бе признат закона за удължение през вчерашния ден. Минималната заплата би трябвало да стане 850 лв. - дали с този бюджет, дали с нов, няма безусловно никакво значение за нас. Важното е хората да получат нарастване на заплатите. Днес носим съответни законопроекти, които ще внесем и ще предложим на депутатите преди второ четене да внесат в деловодството. Мотиви има, аргументирали сме се и с европейската инструкция, и с националните особености и с високата инфлация ", съобщи Костов.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова излезе при протестиращите и разгласи, че има много огромно съвпадане сред настояванията на левицата и синдикатите - да вземем за пример въвеждането на необлагаемия най-малко, нарастване на МРЗ, растеж на втората година на майчинството до размер на минималната заплата. Нинова изрази вяра, че най-малко за част от настояванията депутатите ще намерят решения в интерес на " работеща България ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР