В случая с Македонската православна църква общо взето се играе

...
В случая с Македонската православна църква общо взето се играе
Коментари Харесай

Милен Врабевски: В случая с Македонската православна църква се играе по сценария на Москва


В случая с Македонската православна черква общо взето се играе по сюжета на Москва. Това съобщи в изявление за предаването " 12+3 " на стратегия " Хоризонт " Милен Врабевски, ръководител на Фондация " Българска памет ", който приготвя митинг пред Синодалната палата:

" Руската православна черква не желае да има обособена Украинска черква и най-верният ѝ спътник Сърбия не дава самостоятелност на Македонската православна черква. Всички знаят, че ние сме на правата страна. В изискванията на евроинтеграция и евроатлантическа ориентировка на България и на района не може да се живее в неистина и в боязън, т.е. би трябвало да се прекъсне всичко, което е отзвук от предишното, което е резултат от несправедливи политики, довели до стотици хиляди човешки жертви. Нашите висши архиереи сега не заслужават нищо друго с изключение на деен митинг. Ясно е, че църквата е обособена от страната, само че в тази ситуация тя работи срещу страната си, срещу нейното общо европейско бъдеще, срещу наклонността да има действителна, изпълнена със смисъл евроинтеграция на Западните Балкани. Тази интеграция не може без духовно единство. Искам да поздравя дядо Киприан и дядо Николай, че са били почтени и задоволително храбри в качеството си на митрополити да участват в Охрид, където сега с огромен предприемчив комитет планираме взаимни празнувания ".

Врабевски добави още:

" На утрешния митинг ще изкажем твърдото си мнение, че повече не можем да поносим намеса извън. Искаме взаимни празнувания, желаеме на всеки Национален празник български и македонски духовник, желаеме да има същинска евроинтеграция. Това духовно единство, това бъдещо съслужение, към което се стремим, не са ли мостове за икономическо съдействие, не са ли мостове за създаване на действителни евроинтеграционни връзки? ".

Не ни е позор от решението ни да не изпращаме представители на честванията за 1000 години от основаването на Охридската архиепископия, сподели за " Хоризонт " Ловчанският митрополит Гавриил:  Митрополит Гавриил

" Дядо Наум ни подсети нещо – Българската православна черква, Българската патриаршия е правоприемник и на Българската охридска архиепископия и в случай че отидем на това празненство, ще излезе, че ние се отхвърляме от тази историческа и канонична истина. Македонската черква желае ние да ѝ помогнем да придобие автокефалия, тя е в схизма. Как можем ние да ѝ помогнем? Като почнем съслужение, нас незабавно ще ни вкарат също в схизма и тогава към този момент нито те, нито ние можем да помогнем един на различен ". 
" Това наше достолепие, че ние сме приемник, ние не би трябвало да го сменяме за една чиния леща. Македонската православна черква има някъде  50-60 години, откогато е основана, а не 1000 години ", подсети митрополит Гавриил и добави, че Светият синод изчаква решението на казуса с името на Македония, след което счита да инициира диалози с Вселенския патриарх по отношение на автокефалността на църквата й.

Цялото изявление с Милен Врабевски и Ловчанския митрополит Гавриил можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР