В Словакия 85-годишна жена е получила фишинг обаждане от фалшив

...
В Словакия 85-годишна жена е получила фишинг обаждане от фалшив
Коментари Харесай

Случайно активиран самолетен режим спаси тази жена от ало измама за над $21 000 в последния момент

В Словакия 85-годишна жена е получила фишинг позвъняване от подправен родственик, който се е показал за нейния внук. Това е необятно публикувана телефонна машинация, ориентирана към спестяванията на възрастните хора – честа процедура и у нас.

Бабата повярвала, че това в действителност е нейният внук – насочна точка, която нормално води до големи машинация, която предизвиква съществени финансови загуби за жертвата.

Този път обаче историята имала непредвиден благополучен край, осведомят словашките управляващи.

Под неизяснен претекст подправеният внукът помолил баба си да му даде пари. Жертвата била инструктирана да вземе парите от банката и да се срещне с внука си за предаване наоколо до болничното заведение в град Банска Бистрица.

85-годишната жена се подчинила и откакто изтеглила 21 500 $ от банковата си сметка, пристигнала в болничното заведение. По щастливо стичане на събитията обаче там тя открила, че телефонът ѝ инцидентно е бил с включен самолетен режим и не е могла да се обади назад на измамника.

В опит да позволи обстановката, тя помолила чиновник на службата за сигурност да ѝ помогне. Човекът обаче не съумял да деактивира функционалността на по-стария мобилен телефон. Опитвайки се да помогне, те предложили на старата дама да се обади на внука от неговия мобилен телефон. Очевидно същинският внук нямал визия защо приказва баба му и те бързо разбрали какво в действителност се случва. Бабата била отведена назад в банката, където тя внесла парите назад в банковата си сметка.

Ало измамите са извънредно известни и рискови. Финансовите вреди постоянно са петцифрени, а от време на време и повече, като възрастните хора биват лишени от спестяванията си.

Може би си мислите, че измамата е лесна за откриване – и това е правилно. Обикновено е задоволително просто да се обадите на действителния родственик. В реалност обаче по-възрастното потомство е по-уязвимо и по-малко внимателно. И защото вредите са толкоз обилни, измамниците се нуждаят единствено от шепа нещастни жители, които да захапят стръвта. За благополучие, в този случай те са останали с празни ръце.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР