В следващите пет години в развитието на българския бизнес ще

...
В следващите пет години в развитието на българския бизнес ще
Коментари Харесай

Бизнесът на път да получи близо 3 млрд. лв. за иновации

В идващите пет години в развиването на българския бизнес ще бъдат вложени съвсем три милиарда лв. по новата Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “.

От Министерството на нововъведенията и растежа оповестиха, че идната седмица тя ще бъде изпратена за финално утвърждение от Европейската комисия.

Инвестициите ще са ориентирани към научни проучвания и развойна активност в предприятията, увеличение на експортния капацитет, основаване на нови или развиване на компании от по-високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти и индустриална благосъстоятелност. Ще се предизвиква дигитализацията, повишението на киберсигурността, поверителността на данните и на уменията на личния състав за работа с технологиите.

Ще бъде подкрепена модернизацията на фамилните предприятия и тези от креативните промишлености и занаятите.

Програмата ще обезпечи поддръжка най-много на микро, дребните и междинни предприятия, както и високотехнологични компании при старта им и в разнообразни стадии на развиването си. Ще се подтикват и партньорства с огромни сдружения за създаване и внедряване на нови технологии и нововъведения.

Българският бизнес ще може да употребява както безплатна помощ, по този начин и финансови принадлежности. Съотношението на двата типа финансиране по Програмата е съвсем 50:50.

За първи път ще бъде употребена и комбинирана форма с финансов инструмент и грант.

Такава ще бъде прилагана да вземем за пример по характерната цел за поощряване на енергийната успеваемост и понижаване на излъчванията парникови газове. По нея микро-, дребни, междинни и огромни предприятия ще могат да подобрят енергийната си успеваемост след изработен енергиен одит и да станат по-енергийно самостоятелни. Предвидено е финансиране за по-ефективно потребление на ресурсите, създаването на нови зелени поточни линии, повишение на използването на странични артикули и вторични първични материали, възстановяване на преработването, понижаване на рисковите субстанции и на отпадъците.

Очаква се осъществяването на програмата да стартира в края на 2022 година
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР