В следващите няколко дни Министерството на финансите на САЩ ще

...
В следващите няколко дни Министерството на финансите на САЩ ще
Коментари Харесай

Налагат нови санкции по Магнитски в следващите няколко дни

В идващите няколко дни Министерството на финансите на Съединени американски щати ще разгласи поредност от наказания против чужденци, участващи в корупция, съществени нарушавания на човешките права, задушаващи медии и подкопаващи демокрацията. Ще бъдат наранени както държавни и публични представители, по този начин и частни лица, а основанията ще бъдат разнообразни, в това число по Глобалния закон "Магнитски ", заяви късно в петък "Уолстрийт джърнъл ", а в неделя представител на министерството го удостовери пред "Ройтерс ".

По този метод Вашингтон желае да даде образец и да стимулира и други страни да работят по-решително. Конкретните решения за наказания ще бъдат оповестени в навечерието на плануваната за 9 и 10 декември виртуална Среща за демокрацията. На нея президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е поканил държавни и политически водачи, представители на частния бизнес, бранители на човешките права и неправителствени организации, представители на медиите, авторитетни имена в политиката, изкуствата, културата и спорта, включително оформящи се водачи от последващо потомство, мултилатерални институции, отговарящи за демокрацията и отбраната на човешките права.

Сред повече от 100 поканени страни е и България, само че не и Русия, Турция, Унгария, Иран, Либия, Сирия, Мянмар и други Няма покана и за Китай, въпреки че в листата на Държавния департамент е Тайван, който съвсем всички страни, включително Съединени американски щати, признават за част от Китай, въпреки и не под контрола на Пекин, написа Дневник.

"Финансовото министерство ще предприеме серии от наказания против избрани лица, които вземат участие в зловредна активност, подкопаваща демокрацията и демократичните институции по света, в това число корупция, репресии, проведена престъпност и съществени нарушавания на човешките права ", съобщи представителят пред "Ройтерс ".

Досега България е страната, в която Съединени американски щати са глобили едновременно най-вече хора и компании - на 2 юни бяха оповестени имената на Васил Божков, Илко Желязков и Делян Пеевски (в петък той постави клетва като народен представител от ДПС), както и десетки компании.

Освен това министерството ще показа оферти за задръстване на пробойни в законодателство и регулаторен режим, позволяващи на корумпирани лица да вземат участие на пазара за парцели. Ще има и начинания за повече бистрота в корпоративните мрежи, с цел да не може корупцията да процъфтява и добити по незаконен метод средства да влизат в Съединени американски щати, добавя източникът.

Администрацията на Байдън е заявявала, че ще даде приоритет на координираните интернационалните дейности, с цел да има резултат от такива наказания, напомня "Уолстрийт джърнъл ". Изданието допуска, че измежду глобените ще има съветски олигарси, китайски публични лица, както и хора от властта в Иран, поради честите обвинявания в корупция в държавните среди, изтезания и убийства на инакомислещи.

Байдън ще опита да убеди в четвъртък и петък и други страни да са по-активни в налагането на наказания. Миналия четвъртък Австралия стана следващата страна, приела закон в духа на американския "Магнитски ". Други ограничения, които ще се разискват, засягат отбрана правата на медиите и на свободни избори, както и поддръжка повече дами да стават водачи в политиката.

Вашингтон има намерение също да ограничи износа на средства за следене и други технологии, които властнически държавни управления може да употребяват за угнетяване на човешките права

Даниел Фрийд, някогашен асистент държавен секретар (2005-2009) и един от създателите на политиките за наказания в администрацията на Барак Обама, споделя за "Уолстрийт джърнъл ", че в Белия дом имат вяра, че битката с корупцията е значителен детайл в усилието да се укрепи демокрацията. "Очакваме дейностите да бъдат по-фокусирани в тази сфера, в сравнение с в останалите. Възможно е още страни да одобряват закони като "Магнитски " или даже да основат механизъм за координирани многостранни наказания. "

Събитията в предварителната стратегия на срещата към този момент са в ход от 17 ноември и някои от тях са проведени взаимно с други страни като Англия и Нидерлндия. Темите се простират от битка с трансграничната коупция, по какъв начин да се подкрепят преследвани в родината си неправителствени организации, по какъв метод да се разкрива и стопира дезинформацията, какво може да направи интернационалната общественост за свободата на медиите и отбрана на публицисти и издатели от преследвания и правосъден тормоз.

След форума стартира една година на дейности от участвалите, включително за създаване на по-широка общественост от сътрудници в името на възраждането на демокрацията по света.

След съвещания, съгласуваност и дейности и резултати от тях в идващите месеци президентът Байдън ще е хазаин на нова Среща за народна власт след към една година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР