В следващите дни времето на Балканите ще се определя от

...
В следващите дни времето на Балканите ще се определя от
Коментари Харесай

Слънчево и топло време с температури до 30 градуса

В идващите дни времето на Балканите ще се дефинира от мощен транспорт на топъл въздух от Средиземноморието. Предстои безоблачен и привлекателен интервал с чувство за подранило лято.

До 1 април температурите ще се движат нагоре - в петък следобяд термометрите ще скочат до 25-26 градуса, през почивните дни - до 27-28, а в понеделник - до 29-30 градуса в обособени точки на Северна България.

Облачността тези дни ще е минимална в петък, по-късно - динамична с чести разкъсвания. Вятърът ще е преобладаващо южен и топъл. С него към страната ни ще се придвижва и необитаем прахуляк, който ще е в по-висока централизация в първите 2 дни от април.

Промяна в ситуацията се чака на 2 април, когато над страната ще премине леден атмосферен фронт със мощни северозападни пориви, краткотрайни, местни, интензивни извалявания с гръмотевична интензивност и риск от дребна градушка.

Динамиката в атмосферата ще избута пустинния облак на изток и ще усъвършенства видимостта над цялата страна. До края на първата априлска седмица температурите ще се върнат към равнищата 20-25 градуса. Около 5-6 април още веднъж има изгледи за следобедни местни превалявания и леко захлаждане, което ще се усети повече в източните региони.

Според климатолога Симеон Матев в неделя ще има точки в страната, в които температурите ще доближат до 30 градуса.

Новата седмица ще стартира с най-вече слънчево време. Стойностите ще останат високи. Във вторник към и след пладне ще премине леден атмосферен фронт. Максималните температури в сряда ще са към 15-20 градуса. Около четвъртък се чака ново покачване.

За сахарския прахуляк

Повишените равнища на необитаем прахуляк в атмосферата е всекидневно събитие при транспорт на топъл средиземноморски въздух. Теченията подвигат големи количества тънък пясък от пустините на Северна Африка и ги разнасят на хиляди километри. Годишно това са сред 100 и 200 милиона тона прахуляк от горещия континент.

За човешкото здраве може да има заплаха, в случай че сме изложени на високи равнища запрашаване за нескончаем интервал от време. България обаче е в зона, където прашните интервали са релативно къси. В страни, където запрашаването е постоянно и дълготрайно, откриватели са открили по-висока накърнимост на хората към респираторни болести.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР