В следващите 48 часа времето ще ни предложи сериозни есенно-зимни

...
В следващите 48 часа времето ще ни предложи сериозни есенно-зимни
Коментари Харесай

Опасно време в следващите 48 часа

В идващите 48 часа времето ще ни предложи съществени есенно-зимни провокации. Конфигурация от леден фронт и средиземноморски циклон ще обезпечи бурни ветрове, обилни количества дъжд и влажен сняг, предава Нова тв.

В понеделник от северозапад на югоизток над страната минава леден атмосферен фронт. През целия ден ще е облачно с превалявания, които ще са в по-значителни количества в южните и източните региони. В Югоизтока е допустимо развиването на гръмотевични стихии. Отново в тази част на страната ще духа мощен югозападен вятър с пориви в някои региони към 100 километра в час.

Привечер краткотрайно преваляванията ще намалеят, а на изток даже ще спрат. В топлата част на деня температурите ще са от 10 до 15 градуса в Западна България и сред 15 и 19-20 градуса в източните региони.

Междувременно от северозапад ще задуха леден вятър, с който ще настъпи захлаждане. В по-късните часове в понеделник, през нощта и сутринта във вторник над страната ще премине средиземноморски циклон. Ще превали влажен сняг – поредно в западните региони, централна България и в Североизтока. Снежна завивка в равнинната част на страната ще бъде сред 5 и 10 сантиметра. По високите планински масиви на Югозапад и в централна Стара планина обаче метеорологичните модели предвиждат към и над 30 сантиметра.

Във вторник до ранния следобяд преваляванията съвсем на всички места ще спрат с скъсване на облачността. Денят обаче ще остане леден и прохладен с температури от 1 до 5-6 градуса на запад и до към 9-10 в Източна България. Поривите напразно ще са изключително мощни в Дунавската низина.

Сряда и четвъртък ще са дните, в които облаците ще правят отстъпка и слънцето ще е по-щедро. Сутрините ще са студени, само че дневните температури последователно ще се покачат.

В четвъртък и петък в топлата част на денонощието термометрите в Дунавската низина и Източна България ще покажат стойности над 15 градуса.

Около края на седмицата още веднъж се подрежда композиция от леден въздух и несигурно време в Средиземноморието, с което се чакат превалявания от дъжд и сняг.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР