В следобедните часове се очакват гръмотевични бури Летните жеги продължават

...
В следобедните часове се очакват гръмотевични бури Летните жеги продължават
Коментари Харесай

Ужасна жега в Бургас и още шест области, температурите скачат над 42 градуса

В следобедните часове се чакат гръмотевични стихии

Летните жеги не престават да бележат нови върхове. Най-високият червен код за рисково горещо време е разгласен в цели 7 области у нас, откакто през вчерашния ден беше в действие за три района на България. Най-горещо през днешния ден ще е в Русе, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен и Бургас, оповестява Нова телевизия.

Живакът в термометрите в най-горещите шпации от деня се чака да доближи и надскочи 42 градуса, заради което синоптиците плануват, че през днешния ден ще е най-горещият ден в цялата година. В други 14 области остава в действие предизвестието от втора степен за температури към 40 градуса.

В следобедните часове обаче в съвсем цялата страна се чакат гръмотевични стихии, тук-там – и с градушки, а циклон ще стартира осезаемо да намалява температурите.

Времето през днешния ден ще е най-вече слънчево, оповестява Българска национална телевизия. След обяд и през нощта против четвъртък, с прекосяване на леден атмосферен фронт, температурите бързо ще се намалят. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, в обособени региони ще са интензивни и обилни по количество, ще има и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е сдържан, в Дунавската низина краткотрайно мощен. В Северозападна България дневните температури ще се намалят и оптималните ще са сред 33° и 38°, а в източната част от страната ще са към момента доста високи - до 42°-43°, в София - към 36°.
 В морските курорти на област Бургас оптималните температури ще са сред 35 и 38 градуса, а на морската вода - 26
По Черноморието времето през днешния ден ще бъде слънчево. Привечер, основно над Северното Черноморие ще има краткотрайни превалявания. Ще духа до сдържан югоизточен вятър, който късно вечерта ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са от 33° до 38°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

След обяд на доста места в планините от западната половина от страната ще има краткотрайни, тук-там интензивни превалявания от дъжд с гръмотевични стихии и градушки. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен югозападен вятър, който вечерта ще стартира да се ориентира от запад-северозапад. Високи температури, оптималната на височина 1200 метра ще е към 29°, само че 2000 метра - към 22°.

В четвъртък ще е прохладно, с променлива облачност, основно в Източна България ще има краткотрайни превалявания. Дневните температури ще се намалят доста и оптималните ще са сред 25° и 30°. През идващите дни ще бъде най-вече слънчево. В петък вятърът ще отслабне, а в събота в доста региони ще стихне.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР