Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск

...
Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск
Коментари Харесай

Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките

Валежите ще са обилни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си

Интензивни превалявания се чакат и в събота. Тогава ще има покачване на речните равнища много съществено в югоизточната част на страната  – източните Родипи, басейна на река Арда и водосборите на южните черноморски реки. Това сподели пред Българска национална телевизия дежурният хидролог в Национален институт по метеорология и хидрология Силвия Стоянова.

На въпроса дали към момента е в действие предизвестието за рисково високи равнища на реките тя отговори с „ да “ и добави, че към днешния ден с сътрудниците си не престават да наблюдават ситуацията с реките по Южното Черноморие поради прогнозата за преваляванията, които се чакат. 

„ До обяд и там се чака да завърши следеното на речните равнища ", съобщи Силвия Стоянова.

„ В момента се следи покачване, само че то не е толкоз значително, по този начин както беше в западната част на страната “, добави тя.

„ През идващите два дни не чакаме значително покачване на равнищата. Количествата дъжд няма да са толкоз обилни. Валежите ще са най-вече в региона на Родопите “, посочи дежурният хидролог.

Риск от наводнения има в западната част от страната и по-конкретно за водосборите на Струма, Искър, Осъм, предизвести тя.

„ Има много съществено покачване на равнищата във водосбора на река Струма. Притоците й са се отдръпна. Очакваме да се случи това и с главното й течение “, сподели още Силвия Стоянова.  

В резултат на оттичане на реките покачване има и даже и там, където не е валяло.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР