В следобедните часове се активизира гласуването на избирателите с българско

...
В следобедните часове се активизира гласуването на избирателите с българско
Коментари Харесай

Българските избиратели в Турция се активизираха в следобедните часове

В следобедните часове се засилва гласуването на гласоподавателите с българско поданство в общо 166-те секции в Турция, съобщи Българска телеграфна агенция.

“Няма огромни опашки пред секциите, само че там, където се гласоподава с хартиени бюлетини, върви по-бавно и се натрупват повече хора ”, съобщи ръководителят на Асоциацията за дружба и съдействие на балканските турци в Авджълар Ефраим Камбероглу.

По думите му все още са дали своят вот към 800 души в секциите в Авджълар и към 400 в секциите във Фирюзкьой.

В двете секции в квартала Картал на азиатския бряг на Истанбул до момента са дали своят вот над 330 души, само че се чака, че до края на изборния ден броят ще нарасне.

От Ялова оповестиха за висока изборната интензивност, в четирите секции до момента са дали своят вот към 1100 души.

Според Лютфи Йозгюр от изселническата асоциация наблюдаващи на партии с нередовни документи в Ялова са се оплакали от нарушавания на изборния кодекс, които по думите му нямат учредения.

“Твърденията им са безусловно неоснователни. Напротив, членове на секционните комисии закъсняха тази заран и по този начин се сътвори в допълнение напрежение, секциите бяха отворени по-късно от избрания от Централната изборна комисия час, за което сезирахме виновните ”, сподели той.

Според сведения от неофициални източници в Бурса гласуването върви по-слабо. В региона са разкрити 40 секции, най-вече след мегаполиса Истанбул.

От Одрин оповестиха, че там за пръв път в секциите в града и в Кешан се гласоподава с машини.

“Това е оригиналност за нас. Успяваме да се оправим, тъй като има нагледни материали, илюстриращи по какъв начин става гласуването, не е комплицирано ", съобщи Осман Балтаджъ, гласоподавател.

От Асоциацията ЕЛБАРДЕР в град Ескишехир алармираха, че за заместник-председател на една от трите секции в града е бил избран човек, който не знае български език и не е осведомен с изборния развой. По думите на председателката на ЕЛБАРДЕР Незиха Билен те са изпратили до ЦИК несъгласие, само че все още ситуацията е останало непроменено.

Турският вестник " Миллиет " разгласява публикация по отношение на вота в България, озаглавена ”Българският народ гласоподава на парламентарни избори “. Изданието отбелязва, че гласоподавателите в България ще гласоподават за четвърти път през последните 18 месеца в среда на политическа неустойчивост и стопански усложнения.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР