В следобедните часове на 10 юли Земята се пропука. Три

...
В следобедните часове на 10 юли Земята се пропука. Три
Коментари Харесай

Кой е най-новият „бебе вулкан“ на Земята

В следобедните часове на 10 юли Земята се пропука. Три пукнатини се появиха североизточно от основата на Литли-Хрутур - дребна планина на полуостров Рейкянес в Югозападна Исландия - и започнаха да изхвърлят разтопена лава високо във въздуха, съпроводена от шлейфове газ, споделя BBC.

Последното изригване на вулкан в Исландия не бе шокиращо, Litli-Hrútur ( " Малкият овен " ) е част от вулканичната област Фаградалсфял. През март 2021 година и август 2022 година вулканът изригна след съвсем 800-годишен сън, покрайнината се тресеше от няколко дни, а преди изригването бяха регистрирани над 12 хиляди трусове.

Първоначално пукнатините на Литли-Хрутур се простират на повече от 1 км, като разпръскват във въздуха три линии от нагорещена до алено лава. До идната заран две от пукнатините се затварят, а лавата се изтласква от един издължен деен конус. С натрупването на лава той бързо се разраства до огромен кратер, който някои разказват като " най-новия вулкан бебе на Земята ". Само за една седмица кратерът е достигнал височина от към 30 м и продължава да пораства с всеки минал ден.

Количеството лава, изхвърлено през първата нощ, е било голямо (до 50 кубични метра в секунда) и се е разпространявало във всички направления, вследствие на което сухият мъх, който покрива този запустял пейзаж, се е запалил.

След това мощните ветрове популяризират пожарите в мъха на доста необятна територия и за няколко дни е преценено, че мястото е прекомерно рисково за посетителите заради комбинацията от газове от вулкана и нездравословния пушек от пожарите в мъха. Местната противопожарна работа употребява хеликоптери, с цел да потуши огъня. В последна сметка пожарите са овладени, а ветровете се трансформират в северозападна посока. На 17 юли е отворена пътека и посетителите стартират да се стичат, с цел да видят това рядко събитие от близко.

Достъпът до вулкана зависи от изискванията и се трансформира с всеки минал ден. Местните управляващи дават настояща информация всеки ден, откакто са оценили изискванията и опцията за посещаване.

В момента на посетителите е позволено да посещават обекта. Създаден е специфичен паркинг (Р2), откъдето авантюристите изминават пешком или с велосипед 9 км по най-вече равна пътека до огромна площадка за наблюдаване, въпреки че последният километър е каменист. След като стигнат до такава степен, те се намират единствено на 1 км от изригващия вулкан, който можете да бъде забелязан през топлинна мъгла. Това е необикновено представление даже от това разстояние, изключително през нощта, когато фонтаните от изригваща лава се виждат по-добре на фона на по-тъмното небе (макар че тук не се стъмва същински доникъде на август).

В момента пътеката е отворена от 09:00 до 18:00 ч., а походът в двете направления лишава най-малко пет или шест часа, в това число времето за нанагорнище и времето, прекарано в наслаждаване на гледката. Пътешествието може да бъде подхванато единствено от задоволително здрави хора, които са готови с подобаващи туристически обувки, облекла и вода. На мястото няма уреди, само че екипите за търсене и избавяне са разполагаем при положение на незабавни случаи.

Достъпът до наблюдателната площадка може да се промени с течение на времето, защото геолозите би трябвало да се уверят, че няма да се отворят нови пукнатини, преди да разрешат на посетителите да се приближат до кратера. В ранните часове на 19 юли огромна част от кратера се срути, като доста бързо изля лава в регион на запад. По време на изригването през 2021 година, имаше доста промени в държанието на лавата, като седмици след първичното изригване се отвориха нови пукнатини.

Лаура Уейнман, докторант в Училището по околна среда към Университета в Лийдс, която учи разсейването на екологично реактивни микроелементи във вулканичните шлейфове, е била в самолета за Исландия " в границите на няколко минути след началото на изригването ". Тя събира проби от вулканичния шлейф като част от проучването си, което се концентрира върху разбирането на състава и разпределението по мярка на частиците във вулканичния шлейф и метода, по който те се придвижват в атмосферата.

Уейнман изяснява, че последното изригване в Исландия и основаването на този нов дребен вулканичен кратер не е изненада, защото покрайнината се тресе от мощни трусове от шест дни и е известно, че магмата е доста покрай повърхността.

Земетресенията, които започнаха на 4 юли тази година, бяха породени от ново навлизане на магма в региона сред Фаградалсфял и Кейлир, който се намира на североизток от предходните места на изригване през 2021 и 2022 година ", добави тя.

Бавно движещият се език от лава, който се отделя от кратера, се изтласква надолу по ската, създавайки величествени потоци от лава. Има разнообразни типове лава, открити при вулканични изригвания. Тази тук е от вида а`а, който съставлява базалтова лава, характеризираща се с нежна повърхнина, формирана от счупени лавови блокове, наречени клинкер. При придвижването си напред частите разкриват червени горещи зони измежду сивото и черното на по-хладната лава. Често се чува злокобно пращене, сходно на чупене на стъкло.

" Да видиш изригване в никакъв случай не става по-малко особено ", споделя Уейнман.

След като приключим с вземането на проби, постоянно се опитваме да отделим малко време, с цел да се полюбуваме на хубостта и страхопочитанието към вулкана. Мисля, че точно комбинацията от любознание и лек смут пред лицето на тази голяма естествена мощ ни кара да се връщаме и да учим вулканите ", добави тя.

" Бебешкият " вулканичен кратер продължава да пораства с всеки минал ден. Понастоящем лавата тече с почти девет кубически метра в секунда на ден, което е сходно на количеството от изригването през 2021 година, въпреки и доста по-малко от това през първата нощ.

" Има ограничаване за това какъв брой високо може да стигне кратерът, преди по своята същина да стане неустойчив. Мисля, че в случай че интензивността остане висока, тогава е допустимо да станем очевидци на по-нататъшни събития, при които елементи от стената на кратера могат да се срутят. Това е доста динамична система, само че доста хора работят по моделирането на разнообразни сюжети за това накъде могат да се движат потоците лава ", съобщи Уейнман.

Няма по какъв начин да се планува какъв брой дълго ще продължи изригването - предходните две продължиха шест месеца (2021 г.) и три седмици (2022 г.).

Досега изригването на Литли-Хрутур се е държало по сходен метод на изригванията, следени през 2021 година и 2022 година ", сподели Уейнман.

" В някакъв миг ще стартираме да следим спад на интензивността и тогава може да забележим нещо сходно на изригването през 2021 година, когато имаше интервали на спиране на интензивността, преди изригването дефинитивно да спре. Що се отнася до това какъв брой дълго ще продължи това изригване, просто ще би трябвало да продължим да следим ", заключи тя.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР