В скандинавските легенди се разказва за майката – пазителка на

...
В скандинавските легенди се разказва за майката – пазителка на
Коментари Харесай

Черният бъз – мощен имуностимулатор


В скандинавските митове се споделя за майката – пазителка на черния бъз ( Sambucus nigra ).Едно от имената ѝ е „ Старата лейди “. Според поверието тя е горска русалка, която живее в ствола и клоните на растението. Пазителката има магични сили и с тях трансформира растението в лечебно.

Черният бъз е необятно публикуван шубрак с бели цветове и наситено черни плодове. Използваме съвсем всички елементи на растението. Цветовете съдържат вит.C, дъбилни субстанции, етерично масло . Плодовете пък са богати на провитамин А, витамини от група B, каротини, флавоноиди, желязо.

Широката му приложимост се свързва с имуностимулиращите му свойства, които се дължат на витаминният състав и флавоноидите. Приет превантивно, черният бъз ускорява съпротивителните фумкции на организма и доста понижава респираторните болести. Той е един от най-често употребяваните имуностимулатори в детска възраст. В аптеката можем да намерим черен бъз под формата на сироп, желирани и дъвчащи таблетки, или сок.

Запарката от листата има потогонно деяние , което способства за по-бързото възобновяване при респираторните болести като простуда, кашлица, грип.

Свързани публикации.. Кашлица рано заран – би трябвало ли да мислим за продължителен бронхит? 1 Доколко ефикасни са сиропите за кашлица? 0 Черен бъз работи при простуда и против хрема 1

Черният бъз е едно от най-използваните растения за предварителна защита при хора с продължителен бронхит.

Външно приложение . Растението има добре изразено бактерицидно, антисептично и противовъзпалително деяние. В предишното се употребило за лекуване и стерилизация на изгаряния и порезни рани.

Противовъзпалителният му резултат оказва удобно деяние при отити. Намалява болката и възпалението. Стрити изсушени листа могата да се употребяват като кръвоспиращо средство при леки порязвания и при кръвотечения от носа.

Черният бъз е включен в състава на натурални шампоани срещу косопад. Твърди се, че продължителнот му потребление понижава косопада и укрепва структурата на косъма.

В доста домове бабите ни подготвят сладка сиропи и сокове от бъз. Задължително е да споменем, че неузрелите плодове на растението са отровни . Бъдете деликатни при потреблението му.2134
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР