В силистренското село Искра днес тютюнопроизводители се събраха, за да

...
В силистренското село Искра днес тютюнопроизводители се събраха, за да
Коментари Харесай

Не изплащат парите на тютюнопроизводители от Силистренско вече 8 месеца

В силистренското село Искра през днешния ден тютюнопроизводители се събраха, с цел да изискат от Булгартабак-Плевен в период от една седмица да им изплати дължимите близо 1 милион лв., за продаден предходната година тютюн. 60 фамилии от общините Ситово, Дулово, Главиница и Тутракан чакат към този момент осем месеца да получат парите си.

Последното заричане е било, че до 24 май банковите им сметки ще бъдат захранени, а тютюнът са го предали през ноември предходната година. Всяко семейство има да получава от 10 000 до 50 000 лв.. Заради забавянето изпитват усложнения при погасяването на заеми и заплащането на осигуровки. Реална е и заплахата тази година да не съумеят да отгледат и нова годишна продукция.

Тютюнопроизводителите имат поддръжката на общинските си кметове и не бъдат ли платени отговорностите към тях, ще се пристъпи към ефикасни протестни дейности. Мнозина от стопаните са обмисляли да намерят и различно на тютюна произвеждане, само че безрезултатно.

Така да вземем за пример поради ниска цена от предходната година в гаражите им залежават тонове чубрица. Подобна е обстановката и с развъждането на слънчоглед и с тикви. Затова за тях алтернативата е тютюн или чужбина.

Рафие Садък: От мойто детство се занимавам с тоя тютюн, само че за първи път ми се случи тази година това нещо – 10 000 лева Работихме 10 дка тютюн и не съм получила още нито една стотинка до момента.

Дилбер Джевдет: За нищо няма пари – няма по какъв начин да си изкараме годината – имаме заеми, имаме деца, имаме да плащаме торове, препарати, да си изпратим децата на чужбина ли и ние ли да заминем?

Как да го сменяме – слънчогледът отива без пари, тикви сеем на 70-80 стотинки – по какъв начин да го сменяме - ние с какво ще се прехранваме след това – с какво ще учим децата си. Сигурно другата седмица ще хвана влака за Германия там е било по-хубаво, сякаш.

Сали Халид: Почнаха заболявания по тютюна – некрозата, див огън - би трябвало да се пръска пък няма пари значи няма да има и годишна продукция тази година и тютюн няма да има.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР