В Швеция бе регистрирана най-студената януарска нощ от 25 години

...
В Швеция бе регистрирана най-студената януарска нощ от 25 години
Коментари Харесай

Швеция отбеляза най-студеното време от 25 години насам

В Швеция бе записана най-студената януарска нощ от 25 години насам - минус 43,6 °C в крайния север, до момента в който в скандинавските страни настава мраз, съобщи Агенция Франс Прес.


" В вероятност това е най-ниската януарска температура в Швеция от 1999 година насам ", сподели Матиас Линд, метеоролог в шведската национална метеорологична организация SMHI.

През януари 1999 година в Швеция е записана температура от минус 49 °C, с което е подравнен върхът, подложен през 1951 година

Линд съобщи, че измерването е направено в станцията Kvikkjokk-Arrenjarka в крайния север на Швеция.

" Това е най-ниската температура, която е записана на това място от началото на измерванията през 1888 година ", сподели той.

Няколко други станции са записали температури под минус 40 °C в северната част на Швеция.

Макар че жителите на района са привикнали да виждат ниски температури, неотдавнашното захлаждане принуди локалните автобусни превозвачи да преустановят транспортите, а железопътният оператор Vy съобщи, че е отменил всички влакове на север от град Умеа за няколко дни.

Движението на влаковете беше нарушено и в прилежаща Финландия, където в северната част на Лапландия беше регистриран сезонният връх от минус 38,7 °C.

Съобщи се и за няколко случая на замръзнали или спукани водопроводи, а финландската телевизия YLE заяви, че към 300 души в град Тампере са останали без течаща вода.

Очаква се студеният фронт да се придвижи на юг през идващите няколко дни. Температурите във финландската столица Хелзинки към този момент ще паднат до минус 15°C.

Екстремният мраз се чака да засегне и Норвегия към края на седмицата, като съгласно националната метеорологична работа температурите в Осло могат да паднат до минус 27°C през уикенда.

Обилните снеговалежи към този момент засегнаха южната част на страната, където бяха затворени учебни заведения и анулирани полети. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР