В Шуменския окръжен съд започна делото за трагедията в Хитрино.

...
В Шуменския окръжен съд започна делото за трагедията в Хитрино.
Коментари Харесай

Делото Хитрино ще продължи по съкратеното съдебно следствие

В Шуменския областен съд стартира делото за нещастието в Хитрино. При детонацията на цистерни, цялостни с газ, през декември 2016 година починаха 7 души, а 29 бяха ранени. 13 месеца по-късно на подсъдимата пейка се изправят двамата машинисти, които съгласно прокуратурата са отговорни за случая, съобщи Българска национална телевизия.

Пострадалите от злополуката бяха конституирани като частни обвинители. Съдът отхвърли да даде същото качество на Националната компания " Железопътна инфраструктура ", която желае обезщетение за вреди от 315 029 лева

Заради подозрения за необективност и преднамереност на прокуратурата отбраната на двамата машинисти изиска отказ на прокурора, тъй като не са им дадени видео записи от огледи. В тях се съдържали доказателства, че освен високата скорост, а и положението на стоманения път е причина за дерайлирането на влака.

Николай Димитров, юрист на потърпевшите: Механизмът за нас е детайлно обяснен. Виновникът, причинителят на въпросния случай, са хората, които са управлявали влаковата комбинация с двойно по-висока скорост.

Делото ще продължи по съкратеното правосъдно разследване, което значи, че единствено част от експертизите ще бъдат изслушани и преповторено събирането на някои от доказателствата.
Маргарита Георгиева, прокурор по делото: Няма подсъдимите да се употребяват от привилегията, наказването им да бъде понижено с 1/3.

В правосъдната зала бяха 23 от потърпевшите, за които без подозрение високата скорост е причина за нещастието от 10 декември 2016 година
Ирфан Юнуз, стрелочник на гара Хитрино: Аз 35 години го върша това нещо. Такъв трен не съм виждал. Той влезе със страшна скорост. Беше очевидно, че в случай че не падне, ще излезе.

Георги Марков, потърпевш: Очаквам да платят някакви компенсации на хората, които пострадаха. Все отново хората вървят по лекари
Следващото съвещание е планувано за 7 март.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР